Nemački BAG kažnjava kamiondžije i do 250 evra zbog neregistrovanja graničnih prelaza

Pošto su nova pravila Paketa mobilnosti, koja podrazumevaju da se granični prelazi registruju na digitalnim tahografima, počela sa primenom 2. februara, bilo je zaočekivati da se od zemlje do zemlje pravila poštuju u različitoj meri.

Tako je Danska, na primer, odlučila da uvede tromesečni prelazni period u kome neće biti izricane kazne. U međuvremenu, u Holandiji je policija odlučila da zauzme „pragmatičan“ pristup u praćenju poštovanja pravila.

U Nemačkoj, izgleda da bi BAG (Savezni zavod za transport robe), koji kontroliše drumski transport u zemlji, mogao da sledi primer Danaca tako što privremeno neće da kažnjava kršenja pravila. Međutim, po isteku ovog “promo” perioda, vozači bi mogli biti kažnjeni i do 250 evra zbog neregistrovanja graničnih prelaza na svom tahografu. Ovo su zaključci nemačkog sajta za drumski saobraćaj Euro Transport, čiji je novinar nedavno razgovarao sa zvaničnicima BAG-a.

Što se tiče mogućnosti prelaznog roka, autor teksta Jan Bergrat je rekao tim povodom: „Kako ocenjujem iz iskustva BAG-a, verovatno će u početku doći do faze dobre volje sa pojašnjenjima i usmenim upozorenjima, slično onome što se desilo u septembru 2017. godine, sa zabranom redovnog nedeljnog odmora u kamionima.”

Međutim, pravila o prelasku granice će, naravno, na kraju biti kontrolisana i kazne će, shodno tome, biti na snazi.

Kada je reč o vozačima, predviđena je kazna od 250 evra za namerno propuštanje evidentiranja prelaza, dok će u slučaju nepažnje, vozači biti kaznjeni od 125 evra. Odgovorno preduzeće će takođe biti kažnjeno sa 750 evra, odnosno sa 375 evra, za gore navedene prekršaje. Kazne se primenjuju za svaki prekršaj u periodu od 24 sata.

*izvor: trans.info; foto: unsplash.com

Pročitajte i...