Nemačka ulaže 90 miliona evra za više parking prostora za kamione

Nemačko savezno ministarstvo saobraćaja (Bundesverkehrsministerium – BMVI) planira da potroši 90 miliona evra u okviru svojih planova za stvaranje dodatnih parking mesta za kamione u krugu od tri kilometra od autoputeva.


Federalno ministarstvo saobraćaja i digitalne infrastrukture (BMVI) objavilo je nove smernice za finansiranje u Saveznom listu. Prema najavi, ministarstvo obezbeđuje 90 miliona evra za izgradnju više parking mesta za kamione do 2024. godine.


Finansiranje uključuje:
• izgradnju i proširenje prostora parkinga za kamione,
• transformaciju postojećeg zemljišta kako bi ga učinili dostupnim kao „Stellplatze” (npr. Depoi špediterskih kompanija ili kamionski parkovi).

Parkovi ili parkinzi za kamione moraju da:
• rade najmanje 10 godina,
• budu otvoren tokom cele godine najmanje od 18:00 do 6:00,
• imaju najmanje 30 parking mesta za kamione za novu izgradnju ili mere proširenja ili 10 parking mesta za redizajn postojećih površina,
• imaju odgovarajuće sanitarne čvorove (npr. Toalete i tuševe),
• imaju sistem koji beleži trenutnu stopu popunjenosti, što će parking činiti dostupnim na mreži na Tržištu podataka o mobilnosti (MDM).

Komentarišući pokretanje finansiranja, savezni ministar prometa i digitalne infrastrukture Andreas Scheuer govorio je o važnosti odgovarajućih prostora kamionskih parkova kako bi se vozači mogli odmoriti i „napuniti baterije“.

„Preduslov za to je da kamiondžija zaista pronađe parking mesto, jer bi u suprotnom prekršili vreme vožnje i odmora. Našim novim programom finansiranja želimo da pomognemo u rešavanju ove dileme i istovremeno eliminišemo izvor opasnosti za druge učesnike u saobraćaju. Zbog toga posebno ulažemo u proširenje parking mesta – po prvi put i na stajalištima za kamione i u komercijalnim zonama. Tek kada se vozači kamiona dobro odmore, mogu da nastave svoju turneju sigurno i opušteno “.

*izvor: trans.info; foto: pixabay.com

Pročitajte i...