Nemačka transportna industrija takođe želi izmene obuke CPC-a

Nemačko Savezno udruženje za teretni transport, logistiku i upravljanje otpadom (BGL) pozvalo je na ukidanje obuke CPC-a za iskusne vozače, ponavljajući komentare ekvivalentnih organizacija iz Velike Britanije, Mađarske i Danske.

Nepopularna obuka, koju kamiondžije moraju pohađati svakih 5 godina, velika je poteškoća koju mnogi stariji vozači kamiona vide kao prepreku za nastavak posla.

Udruženje drumskih prevoznika pozvalo je stoga britansku vladu da izvrši izmene pravila CPC-a kako bi uklonila prepreke za starije vozače za volanom.

Međutim, kako je prošlog meseca objavljeno na Trans.INFO-u, promene se ne mogu izvršiti jednostrano jer je CPC deo zakona EU i takođe je uključen u trgovinski sporazum Velike Britanije i EU.

Ovo je potvrdilo nemačko Savezno ministarstvo saobraćaja, koje je za Trans.INFO-ovu službu na nemačkom jeziku reklo:

„Propisi Zakona i Pravilnika o kvalifikaciji profesionalnih vozača zasnovani su na primeni Direktive 2003/59 / EU Evropske unije. Čisto nacionalna suspenzija ili ukidanje krši evropski zakon. Nedostatak vozača u Velikoj Britaniji prvenstveno je posledica Brexit-a.“

Na sreću, za one koji žele da zahtevi ZKP-a budu opušteni, suspendovani ili potpuno ukinuti, sve je više poziva na promene među evropskim asocijacijama prevoznika.

Jedna od prvih na kontinentu koja je pozvala na promene bila je danska transportna organizacija (ITD), koja je nedavno pozvala da se ukinu zahtevi CPC-a za obuku za iskusne vozače.

Izmene CPC-a deo su ITD-ovog akcionog plana za smanjenje nedostatka vozača zapošljavanjem više starijih osoba kao vozača teretnih vozila. Organizacija tvrdi da bi obuku osvežavanja CPC-a trebalo ukinuti za vozače sa dugogodišnjim iskustvom, jer se kurs pokazao kao iritantna prepreka za mnoge. Zbog toga što sadržaj kursa nije osvežen, ITD takođe veruje da je to često gubljenje vremena.

Prošle nedelje, Tivadar Árvay, menadžer za komunikacije u Udruženju mađarskih drumskih prevoznika, takođe je razgovarao sa Trans.INFO-om u vezi sa izmenama.

Árvay se slaže sa stavom ITD-a o trenutnom kursu CPC-a, rekavši Trans.INFO-u da je zastario. On veruje da to ne uključuje dovoljno znanja o aktivnim sistemima pomoći u vožnji koji su danas dostupni u savremenim vozilima, niti o tehnikama vožnje koje treba naučiti za njih.

„Vozači koji su bili za volanom 30-40 godina ne moraju da pojačavaju zastarelo znanje, ali ažurne informacije mogu garantovati da vozač zaista želi da ih nauči i poznaje. Ako je nastavni plan i program koristan, ne morate ni polagati ispit, jer će biti u interesu vozača (i njihovog poslodavca) da prisustvuju obuci i prihvate znanje.“

U međuvremenu, u Nemačkoj je Savezno udruženje za teretni transport, logistiku i upravljanje otpadom (BGL) takođe pozvalo na izmenu pravila CPC-a.

U akcionom planu BGL -a za nedostatak vozača, koji je predstavljen ranije ovog meseca, organizacija je zahtevala da se ukinu zahtevi CPC obuke za sve vozače sa više od 10 godina iskustva.

BGL-ov plan takođe uključuje niz mera usmerenih na poboljšanje imidža vozača kamiona, poboljšanje uslova rada, smanjenje birokratije, iskorišćavanje digitalizacije i olakšavanje radnih dozvola vozačima iz trećih zemalja.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...