Nemačka: transport bez papira uz pomoć e-CMR protokola

Nemačka je potvrdila svoju posvećenost potpunom bezpapirnom transportu robe pristupanjem e-CMR protokolu.

Protokol, koji je na snazi od 2011. godine, tačnije, digitalnu verziju Konvencije Ujedinjenih nacija o prevozu robe (CMR), do sada je ratifikovala 31 država. Ulazak Nemačke, najvažnije tranzitne zemlje u Evropskoj uniji, predstavlja veliki korak napred za dalju digitalizaciju transporta robe, što ostaje ključni prioritet za IRU i njene članice.

Nakon odluke nemačkog parlamenta 2021. godine, nemačka vlada je prošle nedelje deponovala odgovarajuće obaveštenje u UN u Njujorku.

e-CMR standard će omogućiti logističkom sektoru u zemlji da pruži još efikasnije usluge za svoje klijente, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Eliminacijom papirologije, rešenja zasnovana na e-CMR protokolu smanjuju troškove rukovanja, eliminišu administrativna kašnjenja, kašnjenja u fakturisanju i smanjuju neslaganja na mestima isporuke. Digitalni standard takođe povećava transparentnost i sigurnost u celom logističkom lancu, obezbeđujući poboljšanu tačnost podataka za praćenje pošiljaka uz pristup informacijama o preuzimanju i isporuci u realnom vremenu.

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...