Nemačka obezbeđuje više parking mesta za kamione

Nemačko savezno ministarstvo saobraćaja (Bundesverkehrsministerium – BMVI) potrošiće 90 miliona evra u okviru svojih planova za stvaranje dodatnih parking mesta za kamione u krugu od tri kilometra od čvorova na autoputu.

Federalno ministarstvo saobraćaja i digitalne infrastrukture (BMVI) objavilo je juče nove smernice za finansiranje u Saveznom listu. Prema najavi, ministarstvo obezbeđuje 90 miliona evra za izgradnju više parking mesta za kamione do 2024. godine.

Zahtevi za finansiranje mogu se podneti Saveznom zavodu za transport robe (BAG) od sredine jula.

Dozvola od 80% (nova izgradnja i proširenje) ili 90% (redizajn) prihvatljivih troškova biće dostupna. Pored klasičnih troškova izgradnje, ovo finansiranje pokriva i ogradu, obeležavanje, sanitarne uređaje, IT sisteme i svetla.

Finansiranje uključuje:

izgradnju i proširenje prostora parkinga kamiona i

transformacija postojećeg zemljišta kako bi ga učinili dostupnim kao „Stellplatze“ (npr. skladišta špediterskih kompanija ili parkovi kamiona).

Parkovi kamiona moraju:

rade najmanje 10 godina

biti otvoreni tokom cele godine najmanje od 18:00. do 6:00

imaju najmanje 30 parking mesta za kamione za novu izgradnju ili mere proširenja ili 10 parking mesta za redizajn postojećih površina

imaju odgovarajuće sanitarne uređaje (npr. toalete i tuševe)

imaju sistem koji beleži trenutnu stopu popunjenosti i čini ga dostupnim na mreži na Tržištu podataka o mobilnosti (MDM).

Komentarišući pokretanje finansiranja, federalni ministar transporta i digitalne infrastrukture Andreas Scheuer govorio je o važnosti odgovarajućih prostora za kamione kako bi se vozači mogli odmoriti i „napuniti baterije“.

„Preduslov za to je da kamiondžija zaista pronađe parking mesto (…) jer bi u suprotnom prekršili vreme vožnje i odmora. Našim novim programom finansiranja želimo da pomognemo u rešavanju ove dileme i da istovremeno eliminišemo izvor opasnosti za druge učesnike u saobraćaju. Zato posebno ulažemo u proširenje parking mesta – po prvi put i na stajalištima kamiona i u komercijalnim područjima. Tek kada su vozači kamiona dobro odmorni i dobro zbrinuti, mogu bezbedno i opušteno nastaviti svoju turu “ – dodao je on.

izvor: trans.info

foto: shutterstock

Pročitajte i...