Najveća švedska privatna stanica za punjenje električnih kamiona stiže u Geteborg

Izgradnja najveće privatne stanice u Švedskoj, za punjenje električnih kamiona, već je u toku u Vastsvenskoj GLC (Goteborgs Lastbilcentral). Objekat ima 15 punjača i trebalo bi da bude otvoren u decembru ove godine.

Postrojenje vredno 8 miliona švedskih kruna je dizajnirano da podnese ukupno 1.500 ampera i 1 megavat. Za realizaciju projekta angažovana je kompanija Kalema E-Mobility iz Borlenga.

Komentarišući ovu najavu, Martin Salenius, izvršni direktor GLC-a, rekao je:

„Veoma smo srećni što možemo da olakšamo našim zainteresovanim stranama da izaberu održivija transportna rešenja. Stanica za punjenje je prekretnica za nas i deo slagalice u promeni paradigme koja se dešava u sektoru transporta. Smanjićemo emisiju CO2 za 70% do 2026. godine u odnosu na nivoe iz 2010. godine. Nacionalni cilj za transportni sektor je 2030. godina. Takođe nam je cilj da budemo klimatski neutralni do 2035. godine. Generalno, nacionalni cilj ovde je 2045. godina.”

Martin Gotesson, izvršni direktor Kalema E-Mobility AB, dodao je:

„GLC je neverovatno profesionalan za rad. Rešenje za punjenje je veoma napredno, GLC ga je smislio. Hardver finske firme Kempower je top klasa. Veoma smo ponosni i srećni što smo deo budućeg razvoja GLC-a.”

Izvršni direktor Kempower-a Tomi Ristimaki takođe je prokomentarisao:

„Novo čvorište za punjenje u Geteborškom kamionskom centru je još jednom primer elektrifikacije transportnih i logističkih operacija i demonstracija šta se može postići nordijskom saradnjom. Snaga Kempower-a je dinamičko upravljanje napajanjem i napredno SaaS rešenje zasnovano na oblaku, posebno dizajnirano da optimizuje ukupne troškove vlasništva. Sa našom inteligentnom distribucijom energije, snaga je dinamički balansirana kako bi se zadovoljile potrebe punjenja i preko noći i tokom dana.”

Konačno, Bengt Johansson, viši savetnik i menadžer projekta u GLC-u, izjavio je:

„Lokacija stanice je pažljivo osmišljena i zadovoljava potrebe naših suvlasnika i vozača za pristupačnost i planiranje. Plaćanje se vrši putem naše aplikacije ili obične kartice. Stanica je namenjena GLC-ovim suvlasnicima i vozačima, kao i donekle našim partnerima.

*izvor: trans.info; foto: unsplash.com

Pročitajte i...