Najnovija zemlja koja je ratifikovala e-CMR protokol je Ukrajina

Ukrajinska vlada ratifikovala je e-CMR, elektronski protokol standardnog tovarnog lista prema Konvenciji Ujedinjenih nacija za prevoz robe. Ovaj prelazak sa papirne u elektronsku formu poboljšaće efikasnost i sigurnost prevoza robe.
Ratifikacijom Ukrajine, 27 zemalja je sada formalno posvećeno implementaciji e-CMR-a, uglavnom u Istočnoj Evropi, Skandinaviji i Zajednici nezavisnih država i to: Belorusija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Iran, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Poljska, Portugalija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska, Tadžikistan, Turska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Slika 1. Geografski pregled 27 zemalja koje su ratifikovale eCMR Protokol

S obzirom na njegovu stratešku lokaciju, upotreba e-CMR-a u Ukrajini pokrenuće trgovinu, poboljšavajući domaću i međunarodnu efikasnost logistike. Upotreba e-CMR-a takođe će ubrzati oporavak Ukrajine od krize COVID-19 značajnim smanjenjem troškova prevoza i smanjenjem fizičkog kontakta između vozača i klijenata.
IRU i njihovi članovi će nastaviti da promovišu e-CMR kao kritično sredstvo za poboljšanje brzine, efikasnosti i sigurnosti trgovine i logistike.

izvor: iru.org
photo (naslovna) by jorono from Pixabay, photo (u tekstu): unece.org

Pročitajte i...