Nagrada za inovacije u konkurenciji kamiona za 2021. godinu pripala Mercedes Benz-u

Mercedes-Benz Trucks je osvojio nagradu Truck Innovation Award za 2021. godinu, za svoj eActros elektro-akumulatorski teški kamion i svoj konceptni kamion GenH2 sa vodoničnim gorivnim ćelijama. Nagrada je simbolično uručena Martinu Daumu, predsedniku upravnog odbora kompanije Daimler Truck AG, i Svenu Ennerstu, šefu Daimler Trucks Product Engineering-a, putem video linka snimljenog u sedištu Mercedes Benz-a u Štutgartu.
Trofej Truck Innovation predstavlja način nagrađivanja onih koji razvijaju ogromne tehnološke promene i energetsku tranziciju koja se odvija u automobilskom sektoru.

Uslov nominacije za nagradu moraju jesu vozila napredne tehnologije sa bruto težinom vozila preko 3,5 tone opremljenih alternativnim pogonskim sklopom, ili moraju imati alternativni sistem goriva. Inače, vozilo mora da sadrži specifična visokotehnološka rešenja u pogledu povezavanja odnosno konekcije (bilo da su to poluautomatski ili potpuno autonomni sistemi vožnje), mogućnost „vođenja“ ili napredne usluge podrške kao što je daljinska dijagnostika.

Da bi odlučili o pobedniku, organizatori nagrade formirali su žiri od 25 urednika komercijalnih vozila i starijih novinskih kamiona iz Evrope i Južne Afrike. Nakon osiguravanja 128 glasova, Mercedes-Benz-ovi električni kamioni borili su se protiv konkurencije od teških BEV koncepata Volvo Trucks do DAF-ove druge generacije CF Electric.

Nakon proglašenja nagrade, Gianenrico Griffini, predsednik nagradnog odbora “Međunarodnog kamiona godine”, pripisao je zaslugu nemačkom proizvođaču za njegov razvoj na polju električnih kamiona:

Oblikovanje transporta neutralnog za CO2 zahteva brz razvoj baterija na električni pogon i kamiona sa gorivim ćelijama. Ovaj razvoj treba podržati dugoročnom strategijom elektro-mobilnosti, što upravo i radi Mercedes-Benz Trucks. “

Objava nagrade dolazi nakon što je nedavno proglašen Međunarodni kamion godine. Podsećamo, nagradu je osvojio MAN TGX.

izvor: trans.info
foto: media.daimler.com
video: youtube.com

Pročitajte i...