Mobilnost drumskog transporta kao podrška žrtvama zemljotresa u Maroku

Drumski prevoznici i vozači brzo su se mobilisali da pruže kritičnu podršku od početka nedavnog smrtonosnog zemljotresa u Maroku.

Član IRU, Udruženje Marocaine des Transports Routiers Internationaux (AMTRI) radi sa nacionalnim i međunarodnim vlastima kako bi pomoglo u koordinaciji kretanja putnika i robe sa lokalnim autobuskim i kamionskim operaterima.

Evo šta je tim povodom izjavio generalni sekretar IRU-a Umberto de Preto: „Naše misli su sa svima koji su pogođeni ovom tragedijom. Kompanije za drumski transport i vozači su se utrkivali da pomognu u spasavanju ljudi i isporuče osnovne stvari za pomoć. Činimo sve što možemo da podržimo međunarodni odgovor.”

Članovi IRU-a iz susednih zemalja, kao što je Španija, takođe rade sa svojim članicama operaterima i partnerima na podršci operacijama pomoći.

Grupo Transonuba SL i SJL Group, članovi Asociacion del Transporte Internacional por Carretera (ASTIC), bili su na terenu od ranih sati ove katastrofe, pružajući vitalne artikle pomoći žrtvama.

Nakon koordinacije između industrije drumskog transporta i tela UN tokom prethodnih katastrofa, IRU je bio u kontaktu sa Svetskim programom za hranu UN. Logistički klaster UN-a je pokrenuo namensku veb stranicu za Maroko. Napori UN za koordinaciju humanitarne pomoći kanališu se kroz Crveni polumesec Maroka i Međunarodnu federaciju društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC).

Timovi marokanskog Crvenog polumeseca su odmah bili na terenu, blisko sarađujući sa IFRC-om i lokalnim vlastima kako bi procenili situaciju, pružili podršku u operaciji potrage i spasavanja i pružili pomoć pogođenim ljudima. Pružaju prvu pomoć, psihosocijalnu podršku i pomažu u transportu povređenih u bolnice. Donacije i ponude prevoza mogu se dati direktno u marokanski Crveni polumesec.

U vremenima krize i prirodnih katastrofa posebno, zajednica drumskog saobraćaja posvećena je pomoći u spasavanju ljudi, obnovi razorenih zajednica i učinku mreže mobilnosti i lanaca snabdevanja kako bi ih učinili otpornijim i sposobnijim da izdrže buduće šokove, kao što je pojačano Poveljom IRU 75.

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...