Ministri saobraćaja Evropske Unije složni su oko novog plana putarine

Ministri saobraćaja EU složili su se sa nizom izuzeća od putarina za određena vozila i preduzeća, kao deo novog plana koji je juče najavljen.

Između ostalog, ministri saobraćaja odlučili su da se dogovore o sledećim promenama:

• Najkasnije osam godina nakon što je direktiva stupila na snagu, obavezne takse se naplaćuju za sve kamione bruto preko 3,5 tone u zemljama članicama EU u kojima već postoje sistemi naplate za kamione.

• Dozvoljeni su izuzeci za mala i srednja preduzeća. Shodno tome, može im biti dozvoljeno da koriste puteve sa kamionima između 3,5 i 7,5 tona bez plaćanja putarine. Svaka država tada može sama da odluči da li će u potpunosti izuzeti mala preduzeća, ponuditi im umanjene putarine ili očekivati da u potpunosti plate.

• U pogledu zaštite klime, stope putarina moraju se razlikovati u EU u skladu sa emisijom CO2 iz vozila. To znači da vozila bez CO2 mogu biti potpuno oslobođena putarine do 2025. godine.

Vezano za poslednju tačku, kamioni sa konvencionalnim motorima na dizel i benzin plaćaće putarine prema emisiji CO2 koju emituju. Što je vozilo efikasnije, niža će biti putarina.

Imajući u vidu navedeno, očekuje se da će promene ubrzati prelazak na prevoz tereta bez emisija i poboljšati kvalitet vazduha u urbanim sredinama.

Posle godina teških pregovora, danas smo postigli kompromis koji će državama članicama omogućiti fleksibilnost“, rekao je nemački savezni ministar saobraćaja Andreas Scheuer nakon zaključka sastanka.

izvor: trans.info

Foto di Pete Linforth da Pixabay