Mercedes počinje serijsku proizvodnju E-Actros-a

Sada postoji velika napetost u najvećem pogonu za montažu Mercedes-Benz kamiona. Zato što će prvi kamion sa isključivo električnim pogonom i zvezdom biti odmah proizveden u Vertu na Rajni.

Mercedes-Benz Trucks započeo je proizvodnju svog prvog električnog kamiona serijske proizvodnje. E-Actros ima domet do 400 kilometara, najavio je proizvođač komercijalnih vozila Daimler Truck.

Sa oko 300.000 evra, kamion je oko tri puta skuplji od konvencionalnog sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Proizvođač je već pre nekoliko meseci istakao da su za kupce u transportnoj industriji ukupni troškovi, uključujući stavke kao što su gorivo, održavanje i habanje, važniji od čiste kupovne cene. Sa ovim ukupnim troškovima, E-Actros je gotovo uporedan sa uporedivim vozilima na nekim tržištima. Prvi E-Actros trebalo da ide kupcu u Nemačkoj. Vozilo će biti isporučeno u skoro desetak drugih evropskih zemalja.

Pri prelasku sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na nove pogone, Daimler Truck se oslanja na baterije i gorivne ćelije. Godine 2030. kamioni sa ovim pogonima zajedno mogli bi činiti do 60 posto prodaje, izvestio je Martin Daum, CEO Daimler Truck-a.

izvor&foto: verkehrsrundschau.de

Pročitajte i...

Leave a Comment