Manipulacija tahografom: Nemačka policija izriče novčane kazne u iznosu od skoro 19.000 evra

Policijski službenici iz Nirnberga naišli su na slučaj manipulacije tahografima, nakon što su nedavno odlučili da izvrše provere na putu.
Tokom kontrola na putu izvršenih pre oko dve nedelje, policajci iz Nirnberga otkrili su neovlašćeno podmetanje tahografa u tri kamiona. U ponedeljak, 14. septembra, pronađeno je prvo vozilo sa neovlašćenim tahografima – kamion registrovan u Bugarskoj.
Sledećih dana, tj. u utorak i sredu iste nedelje, policajci su naišli na još dve manipulacije u kamionima (njihova zemlja registracije ovom prilikom nije data). U oba ova slučaja policija kaže da su vozači prešli nekoliko stotina kilometara bez registracije na uređaju.
Oba vozača su morala položiti depozit od 10.000 EUR, odnosno 18.900 EUR za svoje novčane kazne. Kako je policija naglasila, u oba slučaja i vozači i njihovi poslodavci smatrani su odgovornima. Što se tiče bugarskog autoprevoznika, policajci ne isključuju mogućnost da on nije bio svestan manipulacije, prenosi infranken.de.
Uprkos tome, sva tri vozila su završila putovanje na dan provere i tahografi su im oduzeti. Zvaničnici BAG-a pokrenuli su istragu protiv poslednja dva vozača zbog sumnje da su falsifikovali podatke. Savezni zavod za prevoz robe (BAG) zauzvrat će proveriti da li poslodavci sva tri autoprevoznika krše Zakon o posadi vozila.

izvor: trans.info
Image by Robert Fotograf from Pixabay