Mađarski MOL ograničava kupovinu AdBlue-a zbog izveštaja o nestašicama

Nastavlja se AdBlue saga… Hungarian Oil and Gas Plc MOL ograničio je kupovinu AdBluea u zemlji od 25. oktobra do daljnjeg. Razlog za ograničenje kupovine je suzdržana proizvodnja aditiva u Evropi i posledični problemi u snabdevanju sa kojima se tržište suočava. Kupovina je odranije već ograničena u Slovačkoj.

Prema saopštenju mađarskog udruženja prevoznika Nit Hungary, mađarska kompanija za naftu i gas (Magiar OLaj-es Gazipari Reszvenitarsasag – MOL) ograničila je kupovinu AdBlue-a u Mađarskoj: maksimalno 100 litara na pumpi ili po sipanju goriva. Mogu se kupiti najviše 2 upakovana proizvoda.

U saopštenju koje prenosi NIT Hungary, MOL objašnjava da je razlog za ograničenje ograničena proizvodnja AdBlue-a u Evropi, i posledični problemi sa snabdevanjem aditiva na tržištu. Takođe, ovo je i pokušaj da se obeshrabri panična kupovina, što je to slučaj u susednoj Slovačkoj.

Kao što je ranije objavljeno, evropski proizvođači AdBlue-a ograničili su proizvodnju ovog aditiva zbog rastućih cena prirodnog gasa. Štaviše, slovačka fabrika Duslo, najveća evropska fabrika AdBlue, privremeno je obustavila proizvodnju.

MOL-ovo ograničenje je došlo samo nekoliko dana nakon uvođenja slovačkog ograničenja kupovine AdBluea. Sada samo slovački prevoznici mogu kupiti AdBlue u Slovačkoj, a odluka je doneta radi zaštite zaliha za lokalne transportne kompanije.

Cene AdBluea su naglo porasle u poslednje dve nedelje u nekoliko evropskih zemalja. Nemački i francuski prevoznici pozivaju na intervenciju vlade zbog povećanja cena dizela i AdBluea, a italijanski Trasportiunito oglasio je alarm prošle nedelje pošto su zalihe AdBluea u zemlji pri kraju, upravo zbog panične kupovine.

*izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...

Leave a Comment