Mađarska podržava drumski transport u ključnim politikama dekarbonizacije i digitalizacije

Prošle nedelje predsednik IRU-a Radu Dinescu i generalni delegat pri EU Raluca ​​Marian sastali su se sa mađarskim ministrom za inovacije i tehnologiju Laslom Palkovičem i državnim sekretarom dr Laslom Mosoczijem kako bi razgovarali o izazovima i mogućnostima za prevoznike u drumskom saobraćaju u EU. Sastanku su prisustvovali i ujedno vodili član MKU-a, pri IRU organizaciji, Jozsef Peter Ignacz i međunarodni sekretar Gabor Csanyi.

Ministar Palkovič obavezao se da će podržati pametno oporezivanje vezano za životnu sredinu i izbeći dvostruko ili trostruko oporezivanje koje bi moglo povećati troškove za sektor drumskog transporta EU i omesti njegovu konkurentnost. U tom kontekstu, on je istakao protivljenje Mađarske proširenju sistema EU za trgovanje emisijama na drumski transport.

Ministar je takođe podržao ključne stubove Zelenog dogovora IRU-a, kako bi sektor drumskog transporta do 2050. godine bio neutralni prema ugljen-dioksidu: posebno na promovisanju kombinovanog multimodalnog saobraćaja i povećanju upotrebe eko-kamiona (vozila većeg kapaciteta).

*izvor: iru.org; foto: pixabay.com

Pročitajte i...