Litvansko udruženje prevoznika besno jer Parlament zabranjuje vozačima isplatu zarada u gotovini

Litvansko nacionalno udruženje prevoznika pozvalo je predsednika države da stavi veto na zakon izglasan u Parlamentu koji se tiče zabrane isplate zarada u gotovini.

Sporni Zakon se primenjuje na sve tržišne sektore, sa izuzetkom ofšor radnika koji rade prema Zakonu o trgovačkoj špediciji. Početak primena zakona očekuje se od 1. januara 2022. godine.Arturas Telmentas, predstavnik Linave, litvanskog nacionalnog udruženja prevoznika, tvrdi da mnogi vozači radije primaju zarade i dnevnice u gotovini i da im to olakšava život, jer ne moraju da se voze tražeći bankomat. Telmentas takođe tvrdi da, iako je industrija naklonjena promenama, ona mora da se „sprovodi postepeno, u pripremi i uz konsultacije sa preduzećima, u potrazi za kompromisima, a ne u žurbi“.

Štaviše, u izjavi Linava tvrdi da bi vozači trebalo da budu u mogućnosti da primaju plate u gotovini ako žele, i navodi da IT i bankarski sistemi u zemlji nisu spremni za takvu promenu.

Pristalice zakona ipak ukazuju na istraživanje vozača kamiona, koje je pokazalo da 90% ispitanika želi da im se zarade prebacuju na račune.

Ostaje da vidimo, šta će pokazati vreme…

*izvor: trans.info; foto: pixabay.com

Pročitajte i...