Litvanija uvodi obaveznu samoizolaciju za vozače kamiona

Od 20. avgusta, strani vozači koji prelaze teritoriju Litvanije moraju proći obaveznu samoizolaciju, prenosi lokalna zdravstvena služba. U prethodnom periodu, kamiondžije koje su boravile u Litvaniji manje od 72 sata, bile su oslobođeni ove obaveze.
Prema informacijama koje je objavilo litvansko Ministarstvo zdravlja, vozačima kamiona koji borave u Litvaniji zabranjeno je napuštanje mesta u kojima izvršavaju radne zadatke, odnosno isporučuju robu. Pored toga, oni moraju održavati minimalni kontakt sa strancima i njihovo zdravstveno stanje mora biti stalno na monitoringu. Samoizolacija traje od datuma ulaska na teritoriju Litvanije do datuma odlaska. Prethodno, izolaciju nisu morali da primete oni koji su napustili zemlju u roku od 3 dana.
Štaviše, vozači koji borave u Litvaniji duže od tri dana moraju se obratiti nadležnoj instituciji i obaviti test za koronavirus. To bi trebalo biti učinjeno najkasnije 24 sata nakon završetka trodnevnog perioda.
Odluka litvanskih vlasti usmerena je na to da stranci koji rade u sektoru isporuke tereta, čak i ako dođu u Litvaniju na samo nekoliko dana, „neće šetati gradom i bespotrebno biti rizik za moguće prenošenje virusa“.

izvor: trans.info
foto: Image by jorono from Pixabay

Pročitajte i...