Laka komercijalna vozila podležu licenciranju operatera u drumskom saobraćaju od maja 2022. godine

Mera je postavljena Paketom mobilnosti koji je odobrila Evropska Unija 2020. godine, a koji ima za cilj da poboljša uslove rada vozača i uspostavi pravednije komercijalne uslove za sve evropske prevoznike.

Novi Paket za mobilnost Evropske unije obuhvata niz mera za regulisanje prevoza robe lakim vozilima, kako u pogledu bezbednosti saobraćaja tako i pristupa delatnosti. Kada se implementiraju kao propisi EU, nove mere se direktno primenjuju u državama članicama bez transpozicije.

Od Maja 2022 uvode se novi zahtevi za licenciranje operatera u EU. Kao rezultat toga, laka komercijalna vozila preko 2,5 tone uključena u međunarodne transportne operacije moraće da podnesu zahtev za licencu Zajednice za transport, kao što je već slučaj za teška vozila (preko 3,5 tone).

Ova nova mera koja stupa na snagu podrazumeva da laka komercijalna vozila (LCV) moraju da ispunjavaju iste zahteve za profesionalnu kompetenciju, ekonomsku sposobnost i poštovanje kao i vozila veće tonaže. Sa tim što su zahtevi za finansijskim kapacitetima smanjeni na 1.800 evra za prvo vozilo i 900 evra za drugo i sledeća vozila.

Pošto ovo donosi značajne posledice za LCV operatere, ključno je biti svestan novih zahteva i znati kako da ih ispoštuje.

Zahtevi za LCV stupaju na snagu u maju 2022.

  • Zahtev za licencu Zajednice za međunarodni drumski transport vozila od 2,5 tone;
  • Finansijsko osiguranje od 1.800 € za prvo vozilo i 900 € za svako dodatno vozilo;
  • Obaveza preduzeća sa vozilima od 2,5 tone da registruju svoje mesto poslovanja;
  • Zajednička pravila (licenca i kabotaža) za prevoznike vozila teških 2,5 tone ili više.

Štaviše, od 2026. godine lakša vozila moraju biti opremljena tahografskim uređajem za kontrolu vremena vožnje i odmora. Ova obaveza koju nameće Paket mobilnosti na kraju ima za cilj smanjenje stope nezgoda u ovom segmentu vozila.

izvor&foto: frotcom

Pročitajte i...