Kazneni sistem ERRU sada je aktivan i u Holandiji

Evropski registar transportnih kompanija (ERRU) sada je aktivan i u Holandiji. Olakšavajuća okolnost za prevoznike biće mogućnost da mogu osporiti novčane kazne koje su im izrečene tokom narednog jednomesečnog grejs perioda.

Sistem kaznenih bodova trebalo je da se primeni u celoj EU još davne 2013. godine, ali zbog nedovoljne spremnosti nekih država članica, njegova primena na celoj teritoriji EU pomerena je na 2021. godinu.

Prema ovom sistemu, svako kršenje zakona o drumskom prevozu nosi određenu količinu kaznenih poena. Kada ukupni kazneni poeni neke kompanije pređu utvrđeni prag, koji se izračunava prema veličini kompanije, prevoznik može biti podložan suspenziji ili čak gubitku licence. Zakoni se takođe primenjuju i na menadžera transportne kompanije, čiji rad se može proglasiti neispravnim i neprikladnim.

Kazneni poeni ostaće u sistemu ERRU dve godine, nakon čega ističu.

Spisak prekršaja koji bi podrazumevali kaznene bodove naveden je u Uredbi EU 2016/403. Obuhvata kršenje pravila u vezi sa vremenom vožnje i odmora, tahografima, radnim vremenom, težinom i dimenzijama, tehničkim kontrolama, ograničenjima brzine, kompetentnošću vozača, vozačkim dozvolama, prevozom opasnih materija, pristupom tržištu i prevozom životinja .

Međutim, kako izveštava portal www.nieuwsbladtransport.nl, holandsko Odeljenje za transport zapravo neće započeti sa registracijom do 1. aprila. Portparol Odeljenja je naveo da je jednomesečni grejs period odabran kako bi se kompanijama pružila mogućnost da ospore kazne izrečene pre nego što je registar postao aktivan.

izvor:trans.info

foto: pixabay.com

Pročitajte i...