Kamion na vodonik dokazuje svoju vrednost

Nakon godinu dana, dobavljač transportnih i logističkih usluga Gebrüder Weiss nagrađuje prvi kamion na vodonik u svojoj floti dobrim privremenim izveštajem.

Hyundai XCIENT Fuel Cell stacioniran u Altenrheinu (Švajcarska) se svakodnevno koristi u transportu tereta na kratke udaljenosti i tamo se dokazao u svim godišnjim dobima. Čak i na uzbrdici, električni motor, koji crpi snagu iz gorivne ćelije, zadržao je pune performanse. Komunalno vozilo uštedi oko 80 tona emisije CO2 godišnje.

Od preuzimanja kamiona od 36 tona u januaru 2021. godine, vozilo je prešlo oko 70.000 kilometara. Potrošnja je bila čak niža od vrednosti koju je naveo proizvođač, a za godinu dana bila je samo jedna poseta radionici radi tehničkog pregleda. „Kupovina je bila vredna investicija u drumski teretni transport koji štedi resurse. Kamion je dobro prihvaćen od strane vozača i, pre svega, od strane kupaca,” kaže Peter Valdenberger, šef upravljanja kvalitetom i životnom sredinom u Gebrüder Weiss-u.

Gebrüder Weiss planira da u budućnosti koristi kamione na vodonik i u Austriji i južnoj Nemačkoj, jer programi subvencija u Nemačkoj čine njihovu upotrebu severno od Alpa atraktivnom. Ograničavajući faktor je dostupnost stanica za punjenje vodonikom, od kojih devet već postoji u Švajcarskoj. Pored kamiona sa gorivim ćelijama, logistički provajder već ima nekoliko kamiona za gas na putu u Austriji, Nemačkoj i Srbiji, kao i kamione i kombije na električni pogon u širem području Beča – između ostalog za svog klijenta IKEA u kućnoj isporuci.

Činjenice i brojke o Gebrüder Weiss kamionu na vodonik:

Tip vozila – Hyundai XCIENT Fuel Cell

Dozvoljena ukupna težina – 36 tona

Maksimalna brzina – 85 kilometara na sat

Kapacitet rezervoara – 32 kilograma vodonika

Trajanje punjenja goriva – 12 minuta

Pritisak u rezervoaru – 350 bara

Prosečan dnevni domet – 430 kilometara

Ukupni učinak od kupovine – 70.000 kilometara

Potrošnja cca. 7,5 kilograma na 100 kilometara

Raspon sa jednim punjenjem rezervoara pribl.  – 450 kilometara

Snaga elektromotora  -350 kilovata

Doživite kamion na vodonik u pokretu.

izvor&foto: gw-world.com foto: gw.assetbank-server video: youtube

Pročitajte i...