Kakva je budućnost digitalizacije u komercijalnom drumskom saobraćaju Evropske Unije?

Da bi započeo jesenju sezonu u Briselu, IRU okuplja industrijske i političke lidere kako bi istražili buduće mogućnosti digitalne tehnologije u industriji drumskog transporta. Budućnost je digitalna: od puteva do oblaka.

Na događaju, koji će se održati u utorak 5. septembra u Briselu, nastupiće istaknuti poslanici Evropskog parlamenta Marijan Žan Marinesku i Petar Vitanov, zamenik šefa kabineta komesara za saobraćaj u Evropskoj komisiji Filip-Aleksandru Negreanu-Arboreanu i Šef pravnih uslova u IRU članici Continental, Matthias Kliche.

Drugi deo događaja obuhvatiće uživu demonstraciju digitalnih usluga koje se nude transportnim kompanijama i novog Continentalovog pametnog tahografa verzije 2, kao i koktel umrežavanja sa liderima industrije, vodećim poslanicima Evropskog parlamenta i predstavnicima Evropske komisije i Zemlje članice.

Novi tahograf

Novi pametni tahograf EU verzija 2 (SMT2) uključuje dodatne funkcije, kao što je automatska (za razliku od ručnog) registrovanja graničnih prelaza.

SMT2 uređaji takođe omogućavaju izvršiteljima da pregledaju podatke na daljinu, što može smanjiti broj zaustavljanja za provere na putu i ​​može olakšati život vozačima i izvršiteljima ciljajući samo česte i teške prestupnike.

Pored provere usklađenosti sa pravilima o vremenu vožnje i odmora, SMT2 će biti ključni instrument za proveru usklađenosti sa pravilima koja regulišu kabotažu i postavljanje vozača.

Integrisani Bluetooth interfejs SMT2 takođe povećava mogućnost povezivanja, omogućavajući mu kontrolu sa spoljnih uređaja kao što su pametni telefoni. SMT2 uređaji su već opremljeni za novu digitalnu karticu vozača, koja ima povećan kapacitet skladištenja od 56 dana, u odnosu na 28.

Od 21. avgusta ove godine novoregistrovana komercijalna vozila preko 3,5 tone moraju biti opremljena SMT2 uređajem. Ali s obzirom na kašnjenja u dostupnosti SMT2 uređaja, IRU je zatražio od Evropske komisije da preporuči državama članicama da obezbede grejs period do kraja 2023. godine, kako bi se sprečila blokada desetina hiljada novih kamiona i autobusa.

Od kraja 2024. do avgusta 2025. godine SMT2 će postati obavezan za sve kategorije teških vozila koje prelaze granice u EU.

*izvor: iru.org;  foto: unsplash.com

Pročitajte i...