Kako Egipat jača trgovinske veze zahvaljujući TIR-u

Egipat, najmnogoljudnija zemlja arapskog sveta i ujedno jedna od njegovih najvećih ekonomija, postao je 77. zemlja koja je pristupila Konvenciji TIR Ujedinjenih nacija.
Konvencija uređuje prevoz robe pod TIR pokrićem, kao deo jedinog globalnog tranzitnog sistema. Pridruživanjem, Egipat dobija pristup proverenom i dokazanom alatu za olakšavanje trgovine, koji će podstaći trgovinu i stimulisati ekonomski razvoj u zemlji i šire na Bliski Istok i Afriku.

Teško je preceniti značaj ove prekretnice za regionalnu trgovinu. Egipat koji se pridružuje TIR sistemu stvara siguran tranzitni most između Bliskog Istoka i Afrike, koji će ojačati lance snabdevanja i značajno smanjiti tranzitna vremena “, generalni sekretar IRU Umberto de Pretto.

Poslednjih godina TIR sistem se brzo proširio na Bliskom Istoku i sada je u potpunosti operativan u novoprimljenim zemljama kao što su Oman, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. TIR uveliko ostvaruje smanjuje vreme prelaska granice u regionu, pri čemu se vreme prevoza smanjuje za preko 70% između Omana i Saudijske Arabije i za preko 90% između Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Vremena tranzita će se dodatno smanjiti primenom eTIR sistema – teretnicom bez papira.

TIR će igrati ključnu ulogu u nastavku ekonomskog rasta Egipta, za šta je trgovina posebno važna. Zemlja je zabeležila porast izvoza od 5% i uvoz od 3% od 2015. do 2019. godine. Kina, Saudijska Arabija, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati, sve članice TIR-a, među najbližim su trgovinskim partnerima Egipta.

IRU će podržati Egipat da primeni TIR sistem, vodeći trgovinu i ekonomski rast u korist svojih preduzeća i zajednica“, zaključio je de Pretto.

izvor: iru.org
foto: pixabay.com

Pročitajte i...