Još 7 Scanijinih kamiona sa pantografima stiže na nemačke e-autoputeve

Prva nemačka ispitna staza za električni put na autoputu A5 u blizini Frankfurta biće produžena za skoro 7 kilometara, dok će Scania obezbediti još 7 kamiona opremljenih pantografom za rad na elektrifikovanom autoputu.

Trenutno su u Nemačkoj u toku tri ispitivanja sa elektrificiranim kamionima. U najnovijem proširenju, sedam dodatnih vazdušnih vodovodnih linija biće dodato segmentu autoputa A5 u Hesenu, što će dovesti do dvanaest kilometara u pravcu Darmštata i pet kilometara prema Frankfurtu.

Ovaj posao treba da bude završen do kraja 2022. Sa 135.000 vozila dnevno, uključujući 14.000 kamiona, autoput A5 južno od Frankfurta jedna je od najprometnijih i najzagađenijih deonica puta u Nemačkoj.

Autoput A5 je jedno od tri tački ispitivanja sa lančanim mrežama koje se sprovode u Nemačkoj. Krajem 2019. godine otvoren je dodatni segment elektrificiranog puta u blizini Libeka u Šlezvig-Holštajnu (A1), gde se trenutno testira jedan kamion Scania. Treće ispitivanje započeće u Baden-Vurttembergu (B462) kasnije ove godine. Ukupno će na ove tri probne staze biti u pogonu 22 kamiona.

Scania je ranije isporučila pet hibridnih kamiona R450 opremljenih pantografima za elektrificirani A5 autoput.

Kao i kod pet prethodnih, i sa ovih sedam dodatnih kamiona upravljaće nekoliko različitih kupaca. Tokom ispitivanja, Scania će upravljati održavanjem vozila i prikupljanjem podataka iz test vozila.

Sistem za elektrifikaciju koji se koristi na ovim putevima, i koji je razvio Siemens, omogućava kamionima sa pantografom montiranim na njihov krov da se kreću brzinom do 90 km / h sa potpuno električnom snagom. Kamioni se mogu vratiti na svoj motor sa unutrašnjim sagorevanjem nakon napuštanja elektrificiranog dela, idealno koristeći biodizel za veće smanjenje CO2.

Prema nekoliko studija, e-putevi nude benzinsku alternativu koja može značajno smanjiti emisiju CO2. Elektrifikovana tehnologija puteva, pristup je koji Scania testira kako bi preusmerila na održivi transportni sistem.

izvor: trans.info

video: youtube.com