Izgledi za prodaju teških prikolica u istočnoj Evropi nešto su slabiji od prognoziranih

CLEAR International je, u svojoj analizi tržišta prikolica, objavio svoju prognozu za istočnoevropsko tržište teških prikolica za april 2024. godinu. Najznačajnija promena na istočnoevropskom tržištu prikolica tokom 2023. godine je veliki porast potražnje za novim prikolicama u Rusiji i Turskoj.

Glavni pokretač u Turskoj bila je izmakla inflacija, koja je dostigla čak 70%. Umesto da gledaju kako njihova gotovina u banci devalvira skoro svakodnevno, preduzeća su investirala u sredstva koja će zadržati određenu vrednost, uključujući i prikolice i kamione.

Kao rezultat toga, tržište prikolica u Turskoj završilo je godinu sa rastom od 25% u odnosu na 2022. godinu, koja je sama po sebi bila rekordna godina za registraciju. Ovo je učinilo Tursku najvećim tržištem za prikolice u istočnoj Evropi u prošloj godini. Turska je imala relativno nisku potražnju za kamionima i prikolicama u periodu 2016/20., tako da se akumulirala velika potražnja koja bi nadoknadila potrebe.

“Međutim, perspektiva za period 2024/28. je da je potražnja za prikolicama 50% veća nego za period 2015/19.”

Rusija, najveće tržište prikolica u Istočnoj Evropi do 2010. godine, pretrpela je pad potražnje za 50% između 2011. i 2015. godine, uglavnom kao posledica aneksije Krima, ali je imala zapanjujući oporavak u 2017/18. i bila je najveće tržište još jednom u periodu 2019/20. Rusko tržište komercijalnih vozila nije pretrpelo onoliko koliko se očekivalo kao rezultat rata u Ukrajini. Sada nabavlja vozila iz Kine koja bi ranije bila uvezena iz Evrope, ali više nisu dostupna zbog sankcija.

Ruska vlada je 2023. godine pomerila zemlju na ratnu osnovu. To je uključivalo kupovinu značajnih količina transportnih sredstava uključujući prikolice. Kao rezultat toga, tržište prikolica je poraslo za 57%.

U 2022. godini došlo je do pada potražnje za prikolicama od 0,2% u istočnoj Evropi zbog veoma različitih rezultata za različite zemlje. Tržišta koja su najviše pogođena ratom u Ukrajini, uključujući Rusiju i Belorusiju, imala su značajan pad u registracijama. Poljska je takođe imala veliki pad prodaje, ali to je bilo zbog rekordne potražnje za prikolicama 2021. godine, što je registracije dovelo na neodrživ nivo. Ostale zemlje su imale dvocifreni procentualni rast. Prognoza za period 2024/28. je umanjivana svake godine, sa izuzetkom tržišta Rusije.

„Ovaj izveštaj opisuje kada, gde i koliko brzo će se tržište prikolica razvijati do 2028. godine, prema Gary Beecroftu, generalnom direktoru CLEAR International-a koji je prokomentarisao: „Prodaja na tržištu prikolica za period 2024/25. biće veoma malo niža od prognoze iz septembru prošle godine.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...