Izazovi Električne Mobilizacije u Africi

Afrički kontinent se i dalje suočava sa nekoliko izazova u primeni električne mobilnosti, a dobro je poznato da je prodaja električnih vozila (EV) porasla skoro svuda u svetu poslednjih godina.

Uprkos smanjenju globalnog tržišta automobila zbog pandemije, prodaja električnih vozila se više nego udvostručila u 2021. godini, čineći 9% globalnog tržišta sa 6,6 miliona prodatih jedinica.

Pogledajmo neke podatke o porastu prodaje električnih vozila širom sveta:

  • U 2021. godini, Kina je prodala više električnih vozila nego ostatak sveta zajedno u 2020. godini;
  • U Evropi, iako je prodaja električnih vozila porasla za skoro 70% u 2021. godini (2,3 miliona prodatih vozila), ukupan broj prodaje bio je 25% manji nego u 2019 godini, pošto se evropsko tržište automobila još uvek oporavljalo od pandemije;
  • U Sjedinjenim Državama, prodaja električnih vozila se više nego udvostručila u 2021. godini, dostigavši više od 500.000 jedinica i povećavši svoj tržišni udeo na 4,5%.

Još jedna sasvim drugačija stvarnost se može videti u Africi. Iako je malo dostupnih podataka za analizu, scenario bi mogao biti ohrabrujući u pogledu evolucije prodaje električnih vozila. Vladini podaci procenjuju da su samo oko 1.000 od 12 miliona vozila prodatih u Južnoj Africi električna vozila.

Postoje i drugi izazovi u korišćenju električnih vozila u Africi:

Politika vlade

Za razliku od Evrope, Azije i Sjedinjenih Država, Afričke vlade ne guraju automobilsku industriju da usvoji ekološki prihvatljivije opcije, tako da je prelazak na električna vozila sporiji. Na primer, samo Zelenortska ostrva su sproveli akcije za postepeno eliminisanje prodaje vozila na motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Loše stanje puteva, struje i EV punjača

Afrički kontinent i dalje je pod uticajem infrastrukturnih izazova kao što su slabe električne mreže, loši putevi i nedostatak javnih električnih punjača. Sve ovo razumljivo ograničava potražnju potrošača za električnim vozilima.

Uvoz polovnih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS)

Velika količina polovnih SUS vozila se svakodnevno uvozi na afrički kontinent. Nažalost, ovo čini jaz u ceni između SUS vozila i električnih vozila još značajnijim i izazovnijim za stanovništvo da prihvati električnu mobilnost.

Ekonomska insuficijencija

Iako su troškovi električnih vozila dramatično pali tokom godina, kupovina EV je i dalje nedostižna većini Afrikanaca. Na primer, imajući u vidu da Nigerijac zarađuje prosečnu godišnju platu od 71.185 naira mesečno, što odgovara 170 dolara (prema Nigerijskim i Međunarodnim agencijama za zapošljavanje), i prosečna cena transakcije za električno vozilo je $65,291, može se zaključiti da većina Afrikanaca ne razmišlja o kupovini električnog vozila.

Uprkos ovim izazovima, i suprotno trendu Afričkog kontinenta, neke zemlje, kao što je Egipat, odlučne su da krenu napred sa električnom mobilnošću, sa planovima za proizvodnju 20.000 vozila interno počevši od 2023. godine, kako bi se ubrzalo usvajanje električnih vozila širom kontinenta.

Pored toga, prema Programu Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, najmanje 50 startap kompanija u Keniji razvija električna vozila na dva i tri točka, uvodeći na taj način jeftina, održiva vozila na opasne puteve kontinenta. Kenija ima za cilj da električna vozila čine 5% ukupnog uvoza vozila do 2025. godine i prepoloviće uvozne dažbine na električna vozila. Gana, Ruanda, Sejšeli i Mauricijus su takođe smanjili ili eliminisali uvozne dažbine.

Izvor: Centurion (frotcom.com); foto: unsplash.com

Pročitajte i...