Isuzu i Honda predstavljaju Giga Fuel Cell

Isuzu i Honda su otkrili naziv i tehničke specifikacije svog zajednički razvijenog kamiona na gorivne ćelije, koji je prvi put predstavljen javnosti na Japanskom sajmu mobilnosti.

Kamion se zove „Giga Fuel Cell“ i ima ukupnu težinu od 25 tona. Ima četiri gorivne ćelije iz Honde sa po 103 kW snage i kapacitetom za skladištenje vodonika od 56 kilograma. Pokreće ga električni motor od 320 kW i kaže se da će preći do 800 kilometara između zaustavljanja. Dimenzije kamiona su dužina 11.980 mm /širina 2.490 mm /visina 3.770 mm.

A kamion se može koristiti kao mobilna elektrana. „Opremljen je eksternom izlaznom funkcijom“, navode u Hondi, što bi moglo da bude od koristi u vreme katastrofe. Dva porta (CHAdeMO konektori) mogu da isporuče do 530 kWh.

Proizvodni model Giga Fuel Cell će krenuti na put 2027. Demonstraciono testiranje bi trebalo da počne pre kraja fiskalne godine, dakle pre 31. marta 2024. godine.

Honda i Isuzu Motors dogovorili su se da sprovedu zajedničko istraživanje o teškim kamionima sa pogonom na gorive ćelije početkom 2020. U maju su objavili da planiraju da lansiraju kamion na vodonik.

Honda je objavila svoju buduću strategiju za korišćenje gorivnih ćelija za sopstvenu upotrebu i marketing u februaru 2023. U to vreme, proizvođač je odlučio da podeli svoje napore u vezi sa gorivim ćelijama u četiri ključna domena za korišćenje svog sistema gorivnih ćelija: vozila sa gorivnim ćelijama, komercijalna vozila, stacionarne elektrane i građevinske mašine.

Isuzu takođe prati druga partnerstva u oblasti kamiona sa gorivnim ćelijama, na primer u oblasti lakih komercijalnih kamiona sa Hinom i Tojotom.

izvor&foto: electrive.com global.honda

Pročitajte i...