Istražujemo: 15% od 1.200 testiranih vozača kamiona u Nemačkoj pod dejstvom alkohola

U policijskoj akciji je učestvovalo 250 policajaca, a 1.200 vozača kamiona je alkotestirano na benzinskim stanicama na autoputu i ​​na parkinzima u nedelju 10. septembra. Od tog broja, čak 190 je bilo pod dejstvom alkohola.

Od tih 190 vozača, za 79 je utvrđeno da su prekoračili ograničenje za vožnju u alkoholisanom stanju. Zbog toga im je zabranjeno da nastave putovanje. To znači da je 6,5% vozača, koji su provereni, prekoračilo ograničenje za vožnju u alkoholisanom stanju.

U jednom slučaju, vozač ADR vozila za opasne materije je tri puta prekoračio dozvoljen nivo (za upravljanje automobilom).

„Ograničenje od 0,0 promila odnosi se na vozače koji prevoze opasnu robu“, naglašava policija Hesena. „Neki vozači su imali nivo alkohola u dahu od 2,29, 2,51, 2,64, pa čak i 2,7 promila”.

U nekim slučajevima, kako bi sprečili vozače da nastave putovanja, službenici su zatvarali kamione ili oduzimali ključeve.

Iako su policijske provere ove prirode prilično rutinske, inspekcija koja uključuje ovoliki broj vozača nije tako uobičajena. Prema tome, podaci prikupljeni tokom provere nam verovatno daju najjasniju perspektivu do sada o razmerama problema vožnje pod dejstvom alkohola među vozačima kamiona koji rade u Nemačkoj.

*izvor & foto: trans.info

Pročitajte i...