IRU: Promocija TIR-a kao rešenja za carinske probleme izazvanih Bregzitom

Specijalna pošiljka iz Poljske, sa neophodnim medicinskim potrepštinama, stigla je kamionom u Veliku Britaniju, promovišući TIR sistem firmama koje se i dalje, zbog Bregzita, bore sa papirologijom, kašnjenjima i manjkom carinskih brokera i garancija za tranzit.

TIR, kombinujući carinsku deklaraciju i garanciju u jednom sigurnom dokumentu (TIR karnet), kontinuirano deluje u Velikoj Britaniji, Evropi i šire već više od 70 godina. Sa osećajem „povratka u budućnost“, prevoznici se sada vraćaju u TIR sistem kako bi nesmetano sproveli prevoz preko nove carinske granice.

Član IRU-a, poljsko Udruženje međunarodnih drumskih prevoznika (ZMPD) i transportni operater Sachs Trans, organizovali su prevoz robe pošiljke velike vrednosti u posebnom promotivnom vozilu, pokazujući prednosti sistema.

Vozač Miroslav napustio je poljski Raciborz svojim kamionom, noseći zapečaćeni tovar medicinskih potrepština, sa TIR karnetom u kabini i plavom TIR pločicom na zadnjoj strani prikolice. Stigao je u Ashford u Velikoj Britaniji, nakon što je, prethodno, ubrzao carinsku proceduru.

TIR funkcioniše preko granica širom sveta i može da napravi stvarnu razliku za kompanije koje se bore sa novom carinskom granicom EU / UK“, generalni sekretar IRU Umberto de Pretto.

Usred pandemije i njenih ekonomskih posledica, važnije je nego ikad da lanci snabdevanja teku brzo i efikasno. Ova posebna pošiljka, neophodnih medicinskih potrepština za Ujedinjeno Kraljevstvo, još jednom pokazuje da TIR funkcioniše “, dodao je.

Takođe podržan od člana IRU-a, Udruženja drumskih prevoznika (RHA), ovaj prevoz je bio demonstracija TIR-a uživo kao jednostavnog, isplativog i lako dostupnog načina za sve operatere, špeditere i prevoznike, kao mogućnost upravljanja novom carinskom granicom između EU i UK.

izvor: iru.org