IRU poziva na veću digitalizaciju kako bi se suočili sa COVID krizom

Generalni sekretar IRU Umberto de Pretto govorio u Grčkoj je na događaju koji je organizovao The Economist, gde je predstavio način kako vlade treba da pomognu operaterima drumskog prevoza da prežive krizu COVID-19.

Više od 3.500 učesnika iz 25 zemalja prijavilo se za onlajn događaj koji se fokusirao na logističke izazove i mogućnosti u post-COVID svetu, kao i na ulogu Grčke u evropskim lancima snabdevanja.

Osvrnuvši se na to kako bi zemlje mogle bolje da se oporave od pandemije koristeći se postojećim digitalnim alatima za trgovinu i tranzit, Umberto de Pretto je pozvao grčku vladu da ratifikuje protokol e-CMR s ciljem korišćenja elektronskih tovarnih listova.

2020. i 2021. godina videće oko 90 zetabajta podataka generisanih širom sveta, dovoljno za punjenje 19 triliona DVD-a. Regulatori treba da razviju usklađeni i pravno obavezujući okvir kako bi osigurali pravično upravljanje ovim dragocenim resursom “, rekao je on.

Umberto de Pretto je takođe pozvao vlade da podrže napore u digitalizaciji pružajući finansijske podsticaje malim i srednjim preduzećima, kojima digitalna tranzicija inače može biti preskupa.

Vlade moraju da prate korak tehnologije i moraju na najbolji način iskoristiti postojeće digitalne alate kao što su eTIR i eCMR“, zaključio je on.
Na događaju su takođe govorili Adina Valean, evropska komesarka za transport, Kostas Karamanlis, grčki ministar za infrastrukturu i saobraćaj i Adonis Georgiadis, grčki ministar za razvoj i investicije, kao i druge vodeće ličnosti iz privatnog i javnog sektora.

*izvor: iru.org; foto: pixabay.com

Pročitajte i...