IRU poziva na hitne mere za ograničavanje cena goriva

IRU poziva na hitne mere za ograničavanje cena goriva u komercijalnom drumskom saobraćaju, uključujući ograničavanje cena goriva i smanjenje oporezivanja goriva, kako bi se sprečila šira ekonomska kriza.

Operateri komercijalne robe i putnika u svim regionima izveštavaju o sumornoj slici u smislu rastućih cena goriva, kao što su takođe istakli članovi IRU koji su se sastali ove nedelje u Briselu.

IRU poziva na hitne mere za ograničavanje cena goriva za komercijalni drumski transport i smanjenje poreza i akciza na gorivo za komercijalne operatere.

Globalne cene nafte, koje su ove nedelje dostigle najviši nivo od 2008. godine, i predviđanja su da će nastaviti sa rastom usred nastavka nestabilnosti i sankcija u vezi sa krizom u Ukrajini.

Prosečne cene dizela, uključujući poreze i akcize, u 51 zemlji u svim regionima koje IRU prati na nedeljnom nivou, porasle su za 33% u poslednjih 12 meseci. Uz minimalne marže, operateri moraju preneti povećanje troškova na korisnike ili rizikovati bankrot i dalji pritisak na transportne mreže.

„Komercijalni drumski prevoznici se bore sa brzim porastom cena goriva. Neki su već na ivici bankrota, ali ako drumski transport ne funkcioniše kako treba, ionako rastegnuti lanci snabdevanja biće još više pogođeni. Najveći gubitnici će biti klijenti operatera, obični građani i preduzeća koji će patiti ako troškovi komercijalnog drumskog transporta izmaknu kontroli“, rekao je Radu Dinesku, predsednik IRU.

Sav multimodalni transport robe i većina multimodalnih putničkih putovanja zavise od usluga komercijalnog drumskog prevoza za celu ili deo rute.

Povećan stalnim pritiskom nakon pandemije na globalne lance snabdevanja i rastućom inflacijom, povećanje troškova komercijalnog drumskog transporta već ozbiljno utiče na zajednice i preduzeća širom sveta.

„Skoro sve što jede, nosi ili koristi svetska populacija transportuje se kamionom u nekom trenutku svog lanca snabdevanja. Ako se hitno ne obuzda povećanje troškova komercijalnog drumskog transporta, ograničavanjem cena goriva i smanjenjem poreza i akciza na gorivo za operatere, sve zajednice i sektori globalne ekonomije rizikuju ozbiljne posledice na inflaciju. IRU poziva vlade da hitno reaguju“, rekao je Umberto De Pretto, generalni sekretar IRU.

izvor: ecgassociation foto: pixabay

Pročitajte i...