IRU pozdravlja nameru Italije da tuži Austriju zbog Brenerove rute

Italijanska vlada potvrdila je nameru da Austriju izvede pred sud zbog “ćorsokaka” u Breneru, koji već dugi niz godina onemogućava transport robe i korisnike drumskog, železničkog i kombinovanog transporta.

IRU pozdravlja potvrdu italijanske vlade o njenoj nameri da tuži Austriju u novom pokušaju da deblokira ćorsokak u Breneru, nakon neaktivnosti Evropske komisije.

IRU je prošle nedelje, zajedno sa nekoliko nacionalnih udruženja, još jednom pozvao Evropsku komisiju da oživi blokirane pregovore između Nemačke, Italije i Austrije i, ako bude potrebno, sama pokrene sudski postupak.

Kao čuvar Ugovora o funkcionisanju Evropske unije i njegovih ključnih principa, uključujući slobodno kretanje robe na unutrašnjem tržištu, takvu akciju je trebalo da preduzme Evropska komisija, a ne Italija.

Direktor za zastupanje IRU-a za EU ​​Raluka Marijan rekla je tim povodom: „Jasno je da je italijanska vlada izgubila strpljenje po pitanju Brenerove rute. Italija sada namerava da preduzme sudski postupak, koji je Evropska komisija trebalo da preduzme pre nekoliko godina. Krajnje je vreme da Evropska komisija reaguje.

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...