IRU pozdravlja glasove u ključnim odborima Evropskog parlamenta za Euro 7

Članovi tri ključna odbora Evropskog parlamenta, IMCO, ITRE i TRAN, glasali su o usvajanju kompromisnih amandmana za Euro 7.

Pragmatičan i realističan pristup predloženim standardima za emisiju izduvnih gasova vozila Euro 7 prihvaćen je u odlukama tri ključna odbora Evropskog parlamenta ove nedelje: unutrašnje tržište i zaštita potrošača (IMCO), industrija, istraživanje i energetika (ITRE) i transport i turizam (TRAN).

Direktor IRU EU za zastupanje Raluka ​​Marijan rekla je tim povodom: „Pozdravljamo odluke odbora u balansiranju ekološkog učinka sa troškovima nadogradnje tehnologija. Oni postavljaju pravi ton toga kako da se osigura pravna sigurnost i doslednost sa međunarodnim standardima, dok se obezbeđuje realističan vremenski okvir koji omogućava tržištu da se prilagodi.”

„Važno je poslati pravi signal za bolje ekološke performanse za sve dostupne tehnologije. Različiti pogonski sistemi vozila odgovaraju različitim transportnim operacijama. Dekarbonizacija transportnog sektora zahteva tehnološki otvoren okvir“, dodala je ona.

Novopredložena odredba o bežičnom prenosu podataka sada bi bila samo opciona. Pored toga, prenosili bi se samo relevantni podaci koji se odnose na ponašanje vozila u vezi sa emisijama, uključujući senzor zagađivača i podatke o protoku izduvnih gasova.

„Specifični unapred definisani podaci u vozilu trebalo bi da budu privremeno dostupni, samo na zahtev, ovlašćenim inspektorima za periodična testiranja i inspekcije na putu pod bezbednim uslovima, pre nego što se nakon toga izbrišu“, rekao je Raluka Marijan.

„Treba prepoznati izazove u pogledu tehničkih, sigurnosnih, i zahteva privatnosti. Pristup podacima u vozilu ne bi trebalo da ometa obavljanje transportnih operacija“, dodala je ona.

Značajan nedostatak nedavnog glasanja je neuspeh komiteta da predlože okvir podsticaja za ubrzanje usvajanja evra 7 na tržištu.

„Trenutna pravila Euro VI i njeni prethodnici su uvek dozvoljavali državama članicama da podstaknu uvođenje vozila sa novim standardom pre nego što je norma postala obavezna. Parlament propušta priliku da ovo doda u predlog Komisije za Euro 7“, zaključila je Raluka Marijan.

Izvestioci Antonius Manders (Holandija), Žan Marinesku (Rumunija) i Masimilijano Salini (Italija), svi iz političke grupe EPP, imali su za cilj da uravnoteže veće ambicije smanjenja emisija za nova vozila kako bi se poboljšao kvalitet vazduha, i rezultirajuće troškove nadogradnje tehnologija i sastanaka visokokvalitetne tehnološke standarde dok nastavljaju da podržavaju prelazak na neutralnost ugljenika.

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...