IRU obeležava 75. godišnjicu sa pogledom na budućnost

IRU, svetska organizacija za drumski transport, slavi svoju 75. godišnjicu, gledajući na mogućnosti mobilnosti i logistike koje predstoje.

Međunarodna unija drumskog transporta, glas preko 3,5 miliona drumskih transportnih kompanija koje pružaju usluge mobilnosti i logistike, osnovana je u Ženevi 23. marta 1948. godine.

Nakon nove Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu, osnovane prošle godine, osam nacionalnih udruženja drumskog transporta formiralo je IRU kako bi se pridružilo Ujedinjenim nacijama i drugim vladinim telima u obnovi ratom razorenih transportnih i trgovinskih mreža Evrope.

U decenijama od tada do danas, IRU se proširio na sve krajeve sveta, predstavljajući, preko svojih članica nacionalnih udruženja drumskog transporta u skoro 80 ​​zemalja, ceo komercijalni ekosistem drumskog prevoza putnika i robe, od malih porodičnih firmi do velikih multinacionalnih kompanija. kompanije.

Predsednik IRU Radu Dinesku rekao je povodom jubileja: „IRU je prešao dug put za svojih 75 godina postojanja, od pokretanja evropske trgovine kasnih 1940-ih, izgradnjom poverenja između bivših neprijatelja, do danas, radeći na pitanjima širom sveta, od bezbednosti i digitalizacije do nedostatka vozača i dekarbonizacije.

„IRU je globalni glas sektora koji zaista pokreće svet, danju i noću. Naša misija koja gleda u budućnost je da učinimo mreže mobilnosti i lance snabdevanja još bezbednijim, efikasnijim i zelenijim”

Jedan od fokusa nedavne proslave je TIR sistem, koji je IRU stvorio u svojoj prvoj godini da bi efikasnije ubrzao kamione preko ratom razorenih granica Evrope. Sistemom i dalje upravlja IRU, sada pod Konvencijom TIR, i danas je najduže kontinuirano javno-privatno partnerstvo Ujedinjenih nacija.

U bliskoj saradnji sa svojim članicama, kao i sa UN i drugim globalnim i regionalnim vlastima, IRU je uveo mnoge globalne standarde drumskog transporta, od transporta opasnih materija do digitalizacije pravnog okvira za drumski teretni transport. Mnogi su postali pravni instrumenti UN tokom decenija.

Generalni sekretar IRU Umberto de Preto rekao je tim povodom: „Ne dostiže svaka organizacija 75 godina. Postizanje ove izuzetne prekretnice je svedočanstvo članovima IRU i našim brojnim partnerima u javnoj i privatnoj sferi. Ovu porodicu IRU čine milioni kompanija, udruženja i ljudi širom planete koji su, sa nama, posvećeni unapređenju naše industrije i njene ključne uloge u tome da svet bude bolje mesto.

75. godišnjica IRU-a biće obeležena nizom specijalnih događaja, koji počinju 12. maja u Ženevi. Posebna kampanja povodom 75. godišnjice biće pokrenuta istog dana, naglašavajući „Nove tvorce industrije“: jedinstvene pojedince i inovatore iz celog sveta koji predvode sektor drumskog transporta u budućnost.

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...