IRU iznosi plan eko-kamiona za ubrzanje dekarbonizacije

Eko-kamioni, koji mogu da prevozu veću zapreminu robe od standardnih kombinacija vozila, nude brzo i izvodljivo rešenje za postizanje ambicioznih ciljeva dekarbonizacije. Dva eko kamiona prevoze teret tri standardna kamiona, trenutno smanjujući broj kamiona na putu. Potrošnja goriva po tona-km smanjena je i do 35%, što značajno poboljšava ekološku i ekonomsku efikasnost drumskog teretnog prevoza.

S tim u vezi, IRU (međunarodna unija za drumski saobraćaj) je obnovio svoje pozive za promociju upotrebe ekoloških kamiona u cilju jačanja dekarbonizacije transporta, uključujući usklađivanje pravila za prekogranične operacije. Ova jednostavna i isplativa mera mogla bi smanjiti emisiju CO2 za više od 13 milijardi tona počev od sada do 2050. godine.

„Prednosti ekoloških kamiona su jasne, sa znatno nižim emisijama CO2, kao i većom efikasnošću i smanjenim troškovima. Trag je u imenu – Eko-kamioni su ekološki i ekonomični“, generalni sekretar IRU Umberto de Pretto.

Zamenom samo 30% svetske flote kamiona koji su uključeni u regionalne i dugotrajne operacije eko-kamionima odmah bi se smanjile emisije CO2 za 237 miliona tona godišnje. S obzirom da će se drumski transport robe utrostručiti do 2050. godine, to se povećava na 700 miliona tona godišnje do 2050. godine.

Tokom naredne tri decenije, ovo bi smanjilo ukupne emisije CO2 za do 13,5 milijardi tona. Poređenja radi, trenutne ukupne globalne emisije koje stvara čovek u toku godine iznose 36 milijardi tona. Iako drumski transport roba emituje samo 2% globalnih emisija, široko rasprostranjena upotreba eko-kamiona imala bi ogroman uticaj na napore sektora za dekarbonizaciju.

Zelenija multimodalna logistika

Sve veće količine robe premeštaju se vazduhom, morem i železnicom, a svaka multimodalna operacija u nekom trenutku uključuje drumski transport. S obzirom na kontinuirano povećanje kapaciteta kontejnerskih brodova, teretnih aviona i teretnih vozova, eko kamioni su presudni za povećanje efikasnosti i održivosti multimodalne logistike u celini. Modalni pomak to neće učiniti.

Eko-kamioni su do sada radili samo u 18 zemalja, uključujući Australiju, Argentinu, Kinu, Meksiko, Južnu Afriku, SAD i neke zemlje EU – u svim slučajevima uspešno. Njihova upotreba širom sveta i dalje je otežana nedostatkom usklađenih propisa, pa stoga prekogranične operacije sa eko-kamionima ostaju retke.

S obzirom da mnoge vlade tek treba da prepoznaju svoj potencijal, IRU poziva kreatore politike da otključaju sve ekološke i ekonomske koristi ekoloških kamiona dozvoljavanjem i promovisanjem njihove upotrebe za nacionalne i međunarodne operacije.

izvor: iru.org

Foto di Gerd Altmann da Pixabay

Pročitajte i...