IRU i ETF pozdravljaju nova sredstva Evropske Unije za sigurnija parkirališta za kamione

IRU, svetska organizacija drumskog transporta, i ETF, Evropska federacija transportnih radnika, pozdravili su poziv Evropske komisije za podnošenje predloga za pristup 100 miliona eura u okviru CEF-a za poboljšanje mreže sigurnih i zaštićenih prostora za parkiranje kamiona (SSTPA) širom Evropske unije.

„Samo“ 300.000 parking mesta za kamione, trenutno dostupnih u EU, je nedovoljno, što stvara značajan nedostatak za još oko 100.000 dodatnih mesta za podmirivanje ukupne potražnje. Samo 7.000 ili manje od 3% postojećih parking mesta u EU nalazi se u sertifikovanim sigurnim i zaštićenim zonama.

Kao socijalni partneri u drumskom saobraćaju u EU, IRU i ETF su zatražili dodatnu podršku za poboljšanje uslova u drumskom sektoru i ujedno pozdravili i pokazali da cene to što je EU čula i reagovala na njihov zajednički poziv. Prioriteti ulaganja uključuju razvoj novih SSTPA-a otprilike svakih 100 km duž osnovne mreže puteva TEN-T i nadogradnju bezbednosti, sigurnosti i usluga u postojećim odmorištima.

IRU i ETF će nastaviti blisko sarađivati, u okviru evropskog socijalnog dijaloga, na podršci standardima EU za parkiranje kamiona i promovisanju stvaranja novih i nadograđenih SSTPA širom Evrope. I IRU i ETF veruju da će se ovaj poziv za podnošenje predloga ponoviti kroz slične godišnje pozive u okviru Instrumenta za povezivanje Evrope, kao i iz Kohezionog fonda EU za ispunjenje obaveza EU ​​za finansiranje od preko 600 miliona eura tokom tri godine.

*izvor: iru.org; foto: pixabay.com

Pročitajte i...