IRU: digitalizacijom do bolje povezanosti puteva centralne i južne Azije

Generalni sekretar IRU, Umberto de Pretto, istakao je važnost globalnih standarda, najboljih praksi i digitalnih transportnih dokumenata kao alata za poboljšanje povezanosti u centralnoj i južnoj Aziji.

Govoreći na webinaru o razvoju infrastrukture u ovom regionu, Umberto de Pretto je takođe podvukao da jednostrane i neusklađene mere COVID-19 rezultiraju nepotrebnim povećanjem transportnih troškova i vremena.

Pozvao je zemlje da dalje ulažu u meku infrastrukturu zajedno sa tvrdom infrastrukturom, koordiniraju mere prelaska granice sa susednim zemljama i brzo pređu na digitalizaciju transportnih dokumenata i procedura, kao i da slede najbolje prakse i globalne standarde kao što su TIR, CMR i ADR konvencije.

„TIR sistem je zabeležio značajan uspeh u jačanju povezanosti i smanjenju vremena prelaska granice. IRU ohrabruje zemlje širom centralne i južne Azije da iskoriste ove pogodnosti kako bi olakšale trgovinu i ekonomski oporavak nakon COVID-a “, rekao je Umberto de Pretto.

Webinar je organizovala Američka privredna komora u Uzbekistanu, a među govornicima su bili ministri saobraćaja Avganistana, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana.

*izvor: iru.org; foto: pixabay.com

Pročitajte i...