IRU: Bregzitni haos, zabuna i složenost i dalje muče prevoznike i poslovanje

Tri nedelje nakon završetka prelaznog perioda nakon izlaska Velike Britanije iz EU i carinske unije nakon dugih 47 godina, prevoznici već snose troškove novih graničnih pravila nakon Bregzita. Sa Velikom Britanijom koja je sada van jedinstvenog tržišta i carinske unije EU, redovi za kamione, zastoji i poremećaji u lancu snabdevanja se umnožavaju, što je briga za prevoznike, špeditere i preduzeća sa obe strane Lamanša.

Carina pod pritiskom

Kako izveštava IRU, centralna međunarodna unija za drumski prevoz, tokom prvih dana 2021. godine nivo saobraćaja na relaciji Velika Britanija – EU i Francuska – Velika Britanija bio je slabiji nego inače, sa prosekom 2.500 kamiona dnevno koji su napuštali luku Dover, što je pad od 60%. Mnoge kompanije donele su odluku o zalihama pre kraja prelaznog perioda, ali sve se više prevoznika sada vraća na puteve sa strašnim posledicama.

Osmočasovni redovi viđeni su na imanju Waterbrook Park u Doveru, dok su vozači čekali da britanske vlasti odobre granične papire. Vremena čekanja su se povećavaju kako se saobraćaj ubrzavao, a odobrenje za pristup lučkim područjima često se odgađalo zbog nedostatka osoblja i nedostataka u dokumentaciji i informacijama koje se prikazuju.

TIR: najbolja opcija za završetak carinskih postupaka

Izvoznici se takođe bore da pribave tranzitne dokumente za ulazak robe u Evropsku uniju zbog nedostatka carinskih agenata i nedostupnosti finansijskih garancija u sistemu NTCS koje pokrivaju poreze ili carine na robu koja se prevozi.

Međutim, od 1. januara 2021. godine, TIR sistem je alternativa za carinjenje robe koja se prevozi u i iz Velike Britanije.

„Akreditovani TIR prevoznici u EU, Velikoj Britaniji i šire mogu da iskoriste blagodati ovog isprobanog i proverenog sistema za lako završavanje carinskih postupaka“,Umberto de Pretto, Generalni sekretar IRU.

Povećani troškovi transporta vrše pritisak na prevoznike

Bregzit je povećao troškove prevoza robe. Spot stope za last-minute pošiljke preko Kanala bile su gotovo deset puta veće na kraju 2020. godine nego na kraju 2019. Takođe je zabeležen pad kapaciteta širom Evrope na linijama do i iz Velike Britanije, što je potom povećalo rast stope drumskog prevoza tereta. Na relaciji Francuska – Velika Britanija, koja jasno reflektuje efekte Bregzita, kapacitet drumskog transporta prošlog meseca dostigao je dvogodišnji minimum, opavši za 22% u odnosu na novembar, dok su cene porasle za 51% na godišnjem nivou. Zbog izazova koje predstavljaju papiri, carinske deklaracije i povećane cene, neki operatori drumskog transporta i logistike, uključujući DB Schenker i DPD, odlučili su privremeno obustaviti usluge u Velikoj Britaniji (više o tome pročitajte ovde).

Irski lanac snabdevanja na ivici propasti

Protokol Severne Irske, mehanizam za koji su se UK i EU dogovorili 2019. godine za izbegavanje tvrde granice u Irskoj, uveo je nove postupke za proveru pošiljaka preko Irskog mora između Velike Britanije i Severne Irske. Dodatni papiri koji su potrebni doveli su do toga da se mnogi dobavljači hrane suočavaju sa dugim kašnjenjima u isporuci robe u region, što je rezultiralo praznim policama za vremenski osetljive proizvode poput svežeg voća i povrća i rashlađenog mesa.

Da bi se rešile ove zabrinjavajuće situacije, neke trajektne kompanije u Irskoj otvorile su nove direktne rute za evropski kontinent iz luka Rosslare i Dublin. Ali oni su već u potpunosti rezervisani zbog novih izazova u korišćenju „UK kopnenog mosta“.

Kašnjenja i zabuna komplikovana novim COVID ograničenjima

Kašnjenja u isporuci i transportu takođe se povećavaju zbog novog talasa sojeva COVID-19 i nekoliko evropskih zemalja koje od vozača zahtevaju negativne testove, uključujući Francusku, Nemačku i Holandiju.

izvor: iru.org

Foto di DANIEL DIAZ da Pixabay