Interkontinentalni TIR transport smanjuje tranzit između Evrope i Bliskog istoka za 77%

Umesto da traje 40 dana morem, Milton grupa je prevozila robu iz Evrope na Bliski istok sa TIR-om – prešavši 13 zemalja – za samo devet dana.

Roba se često transportuje iz Evrope u region Saveta za saradnju u Zalivu vazdušnim ili morskim putem. Milton grupa je odlučila da pokuša nešto drugačije: drumski transport sa TIR-om.

Odlučivši se za jedini globalni tranzitni sistem, kao što je TIR, Milton grupa je uspela da završi 40-dnevno pomorsko putovanje za samo devet dana.

Roba je polazila iz Letonije i prolazila kroz Litvaniju, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Tursku, Iran preko luke Bandar Abas, a zatim u Ujedinjene Arapske Emirate koristeći Ro-Ro brod i konačno u Kraljevinu Saudijsku Arabiju , pre nego što stigne na odredište u Kuvajtu.

Dva vozača su naizmenično vozili kroz 13 zemalja u skladu sa regionalnim pravilima vožnje i odmora.

Kao jedini globalni tranzitni sistem, TIR sistem je omogućio kamionima da bez problema prolaz kroz zemlje i carinu na putu.

Izvršna direktorka Milton grupe Katarzina Kazmierska-Kassem rekla je tim povodom: „Odluka da se koristi TIR bila je laka. Bez toga ne bismo mogli da ponudimo konkurentno vreme tranzita, niti da se bavimo tranzitnim formalnostima u svakoj zemlji pojedinačno. Mislim da ova ruta nije moguća bez TIR-a.”

Direktorka TIR-a i tranzita IRU-a Tatiana Rey-Bellet je takođe izjavila: „Čestitam Milton grupi na ostvarenju ovog izuzetnog TIR putovanja. TIR je dokazao da se bliskoistočna i evropska tržišta mogu još više približiti, smanjujući ne samo vreme i troškove tranzita, već i administrativna i koordinaciona opterećenja.”

Milton grupa nije sama u mobilizaciji prednosti TIR-a za transport robe na istok iz Evrope. Moldavski operater je nedavno koristio TIR za transport robe iz Evrope u Indiju preko Turske i luke Bandar Abas u Iranu, povezujući Evropu sa Južnom Azijom u rekordnom roku.

Podsećanje: šta je TIR?

TIR sistem omogućava da se roba otpremi iz zemlje porekla u zemlju odredišta u zapečaćenim tovarnim prostorima koje kontroliše carina preko multilateralnog, obostrano priznatog sistema.

TIR pojednostavljuje procedure na granicama, smanjujući administrativno opterećenje za carinske organe i transportne i logističke kompanije. To značajno skraćuje vreme čekanja na granici, štedeći vreme i novac.

*izvor: iru.org

Pročitajte i...