„Inovativna“ upotreba magneta koštala je vozača kamiona skoro 2.500 evra

„Neobično“ je termin kojim je poljski inspektorat za drumski saobraćaj opisao prekidač tahografa, koji su policajci otkrili tokom pregleda kamiona i vozača iz Moldavije. Magnet postavljen blizu ugrađenog radio okvira omogućio je tahografu da beleži vreme odmora u toku vožnje.

Tokom inspekcije na poljskom nacionalnom putu broj 2, inspektori su pronašli tahografski prekidač koji je omogućio vozaču kamiona da zabeleži period odmora u bilo kom trenutku, čak i kada je vozilo bilo u pokretu.

Korišćenje magneta za manipulisanje tahografom nije baš nov ili inventivan način da se izbegnu kazne, ali inspektori su smatrali da je način postavljanja magneta u ovom slučaju posebno inovativan. Sve što je vozač trebalo da uradi je da stavi mali magnet pored ugrađenog okvira radija, a tahograf je odmah počeo da beleži vreme odmora.

Da budemo pošteni, vozač nije koristio prekidač na svom poslednjem putovanju u Moldaviju, ali ga to nije spasilo od kazne zbog posedovanja zabranjenog uređaja – od njega je prikupljeno 12.000 zlota PLN (što je skoro 2.500 evra). Ovo je bio samo depozit za narednu kaznu.

Osim toga, vozač je morao da plati zamenu uređaja i pulsnog predajnika.

*izvor: trans.info

Pročitajte i...