Holandska saobraćajna kontrola zadovoljna onlajn proverom tahografa

Pre tri meseca holandska saobraćajna inspekcija pokrenula je novi metod provere poštovanja pravila radnog vremena vozača – zahtevajući da im kompanije iz oblasti drumskog transporta dostavljaju podatke tahografa online. Prvi rezultati pokazuju da je nova metoda efikasna.

Počev od avgusta, holandske kompanije iz sektora drumskog saobraćaja mogle su očekivati zahtev inspekcije da svoje tahografske fajlove dostave putem digitalnog web obrasca. ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport – Inspekcija životne sredine i transporta) iste podatke koristi zatim u analizi, kako bi dobili rezultate u kojoj meri se kompanije pridržavaju pravila vremena vožnje i odmora.

Vođa projekta Martijn Klasen kaže da prvi rezultati pokazuju da digitalna inspekcija dobro funkcioniše i da kompanije kojima su se obratile sarađuju na zadovoljavajući način.

Prema Klasenu, ovakva digitalna inspekcija pruža više uvida u drumki sektor nego ikada:

Ako inspektor ima evidenciju prevoznika za koje ne treba preduzimati velike intervencije da bi se pridržavali vremena vožnje i odmora, mogu se fokusirati na proveru drugih prevoznika koji krše pravila.

On dodaje da je neprijatnost onlajn inspekcije za kompanije mnogo manja od one fizičke kontrole.

Iz ILT-a dodaju da ih ovakav način rada stavlja u bolju poziciju kao nadzornike, jer inspektori bolje znaju kojim kompanijama treba dati veći prioritet.

Kompanije koje svesno krše pravila i ne poštuju vreme vožnje i odmora, čine to radi finansijske dobiti. Ako kompanija ne sarađuje sa ovom digitalnom inspekcijom, ILT i dalje ima mogućnost da koristi druge metode inspekcije.

*izvor: transinfo.com; foto: pixabay.com

Pročitajte i...