Holandska saobraćajna inspekcija: 30%-50% tahografa je pretrpelo nedozvoljene radnje

Između 30% i 50% digitalnih tahografa koji se koriste u Holandiji, navodno se nezakonito manipuliše. Zapanjujuća tvrdnja, objavljena na nieuwsbladtransport.nl, potiče od holandske inspekcije za drumski transport (Inspectie Leefomgeving en Transport – ILT).

Inspektorat priznaje da zaostaje u svojim planovima da pobedi prevarante, ali se nada da će to uskoro promeniti.

Prema gore pomenutom izveštaju, falsifikovanje podataka o radnom vremenu je široko rasprostranjeno u Holandiji. Radi se tako lukavim metodama da su holandski inspektori imali ozbiljnih problema sa otkrivanjem svih manipulacija.

Frank Schouwaert, menadžer programa za inteligentan i siguran drumski transport u ILT-u, priznaje da su inspektori zaostali u trci, kako bi išli u korak sa tehnikama koje koriste oni koji neovlašteno diraju tahografe. Tvrdi se da je mnoge metode koje se danas koriste izuzetno teško otkriti tokom provera na putu.

Međutim, ILT se nada da će se ovo promeniti. Započela je saradnju sa kompanijama iz automobilskog sektora kako bi bolje razumela različite oblike manipulacije koji se koriste.

Inspektorat takođe želi da poboljša uvođenje digitalnih kontrola, zahvaljujući kojima će službenici moći da provere više podataka o prevoznicima. S tim u vezi, ILT računa na razvoj ERRU sistema širom EU.

Pored toga, ILT je takođe najavio da će se povećati broj njegovih inspekcija.

*izvor: trans.info; foto: pixabay