Green Compact Međunarodne unije za drumski transport

IRU-ov Green Compact predstavlja kolektivnu globalnu akciju za postizanje neutralnosti ugljenika u komercijalnom drumskom saobraćaju do 2050. godine.

Više puta smo isticali ulogu Evropskog zelenog dogovora pišući o ciljevima Evropske Komisije i drugih odgovornih subjekata i aktera za smanjenje negativnog uticaja štetnih gasova na globalnu klimu. Ali, nije zgoreg još jednom naglasiti da Zeleni dogovor daje jasnu mapu puta za industriju da ispuni globalne ciljeve dekarbonizacije, dok nastavlja da pruža usluge transporta za ljude, zajednice i privrede koje zavise od njih, bar prema pisanju portala iru.orga, online reprezenta Međunarodne unije za dumski transport.

Jednoglasnim usvajanjem Zelenog dogovora, članovi IRU-a su bili ujedinjeni u svojoj istorijskoj posvećenosti industriji drumskog transporta – u saradnji sa njenim regulatorima, dobavljačima i klijentima – da se pozabave ogromnim izazovom u dekarbonizaciji komercijalnog drumskog transporta.

Pet stubova

Zasnovano na sveobuhvatnijem pristupu merenja emisije CO2, IRU-ov Green Compact proučava, mapira i prati akciju u pet stubova:

  • Alternativna goriva – Ubrzana primena goriva sa niskim i nultim sadržajem ugljenika, uključujući električna energija, vodonik, biodizel, biogas i e-goriva
  • Efikasna logistika – digitalizacija, automatizacija, napredno rutiranje, eko kamioni i vreme
  • Efikasna vozila – materijali i dizajn, gume, poboljšanja motora, podmazivanje i ciklusi obnavljanja voznog parka
  • Efikasni vozači – praćenje, obuka, obrazovanje i sertifikacija vozača
  • Kolektivna mobilnost – Integrisano izdavanje karata i red vožnje, učestalost usluga, terminali i infrastruktura, i svest i promocija

Novo istraživanje

Zasnovan na zajedničkim principima i standardnoj metodologiji, Zeleni dogovor prikuplja podatke i dokaze u pet stubova, razvija praktične modele, testira koncepte, deli najbolje prakse i proširuje dokazana rešenja.

Prvi veliki istraživački projekat preduzet 2022/23. bio je fokusiran na Evropu. On je procenio tri scenarija za potpunu dekarbonizaciju industrije do 2050. godine, na osnovu različitih mešavina izvora energije koji uključuju električnu energiju, vodonik i biogoriva.

Pokrivajući EU27 i 10 drugih evropskih zemalja, istraživanje je uporedilo investicije potrebne za smanjenje emisije CO2, kako bi se postigao cilj do 2050. godine u smislu obnove flote, proizvodnje i distribucije energije i infrastrukture.

A zatim da se ocrtaju ključne akcije unutar svakog stuba na osnovu efikasnijeg scenarija.

Globalno, regionalno, lokalno

Zemlje u svim regionima su se obavezale da do 2050. godine postignu neto nultu emisiju CO2 u svojim transportnim sektorima.

Međutim, zemlje i regioni imaju veoma različite transportne i energetske pejzaže. Specifična mešavina različitih rešenja koja će pomoći da se sektor komercijalnog drumskog saobraćaja jedne zemlje unapredi ka neutralnosti ugljenika neće raditi u drugim zemljama.

Ovo važi za susede koliko i za zemlje na suprotnim stranama planete.

Zeleni dogovor je stoga izgrađen na regionalnoj fleksibilnosti u smislu prikupljanja dokaza, testiranja i povećanja rešenja.

Na osnovu aktuelnih istraživanja razvijaju se novi modeli i alati koji će se primeniti na sve regione sveta, sve vrste drumskog transporta i različite nivoe kreiranja politike.

*izvor: iru.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...