Frotcom blog: Evropska komisija predlaže nove ciljeve emisije CO2 za nove gradske autobuse i kamione

Evropska Komisija je predstavila strožije ciljeve za postizanje nulte emisije u 2030. godini za nove gradske autobuse i smanjenje emisije od 90% za nove kamione do 2040. godine.

Evropska Komisija (EK) objavila je nove ciljeve emisije CO2 za nova teška vozila (TV) od 2030. godine. Novi standardi emisije će se primenjivati na kamione, gradske autobuse i autobuse za velike udaljenosti, što čini preko 6% ukupnih emisija gasova staklene bašte (EGSB) Evropske unije (EU) i više od 25% emisija gasova staklene bašte u drumskom saobraćaju. Predlog EK stoga ima za cilj da osigura da sektor drumskog saobraćaja doprinese tranziciji ka mobilnosti sa nultom emisijom i ciljevima o klimi i nultom zagađenju koje je postavila EU.

Novi predlog uključuje strožije standarde emisije CO2 za skoro sva nova teška vozila sa sertifikovanim emisijama CO2, uključujući:

  • 45% smanjenje emisije od 2030. godine;
  • 65% smanjenja emisije od 2035. godine;
  • 90% smanjenja emisije od 2040. godine.

Pored toga, EK namerava da od 2030. godine sve nove gradske autobuse učini nultim emisijama štetnih gasova kako bi ubrzala primenu autobusa sa nultom emisijom u gradovima.

Usklađujući svoje ciljeve sa Evropski Zeleni dogovor i REPowerEU, novi plan će pomoći u energetskoj tranziciji jer ima za cilj smanjenje potrebe za uvezenim fosilnim gorivima i povećanje uštede energije i efikasnosti u transportnom sektoru Evropske unije. Pored toga, koristiće evropskim transportnim operaterima i korisnicima smanjenjem troškova goriva i ukupnih troškova vlasništva. Ovaj novi pristup će takođe garantovati široko usvajanje energetski efikasnijih vozila, poboljšati kvalitet vazduha u gradu i, što je najvažnije, poboljšati zdravlje Evropljana.

Štaviše, ovo je ključna oblast za pomoć sektoru čiste tehnologije u Evropi i povećanje globalne konkurentnosti. Zajednički pravni okvir pomaže očuvanju pozicije EU kao svetskog lidera u proizvodnji kamiona i autobusa. Ovaj novi predlog, posebno, nudi jasan, dugoročan signal za usmeravanje investicija evropske industrije u najsavremeniju tehnologiju nulte emisije i ubrzanje izgradnje infrastrukture za dopunu goriva i punjenje.

Komisija je takođe predložila instaliranje elektronskog punjenja i punjenja goriva u redovnim intervalima na glavnim autoputevima kako bi se podržala zelena tranzicija.

*izvor: frotcom.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...