Francuska: Zabrana obavljanja kabotaže za dve autoprevozničke kompanije

Dvema kompanijama za drumski transport, izrečena je mera zabrane obavljanja kabotaže u Francuskoj, nakon što su proglašene krivim za niz prekršaja.

Dvojica prevoznika koji podležu zabrani dolaze iz Rumunije i Bugarske.

Prema izveštaju Ouest France, vlasti u regiji Bretanja su izjavile da se, nakon niza kontrola izvršenih između oktobra 2017. i decembra 2020. godine, došlo do „nakupljanja prekršaja koje su počinile ove dve kompanije, uključujući prekršaje zbog neregularne kabotaže i kršenja zakona zajednice u vezi sa uslovima rada u oblast drumskog transporta “.

Prekršaji se posebno odnose na „nepoštovanje uobičajenog nedeljnog odmora“. To, prema vlastima, podriva ne samo „dostojanstvo radnika“ već i „bezbednost na putevima“.

Regionalne vlasti u Bretanji tvrde da ova kršenja Zakona stvaraju „posebno nelojalnu konkurenciju u poređenju sa prevoznicima koji poštuju pravila“. Pored toga, tvrdi se da su kršenja utoliko ozbiljnija s obzirom na veličinu uključenih kompanija. Navodi se da jedna od dve kompanije u svojoj floti ima čak 200 kamiona.

Prefektura Bretanija istakla je da sudnogodišnje zabrane kabotaže nametnute autoprevoznicima odražavaju „odlučnost u borbi protiv putne nesigurnosti, nelojalne konkurencije, neregularne kabotaže i socijalnog dampinga u drumskom teretnom prevozu i da osiguraju poštovanje uslova bezbednosti na putevima i zdravu konkurenciju između prevoznika“.

izvor: trans.info

foto: pixabay.com