Francuska je sprovela izmene propisa o zimskim gumama

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je izmene propisa o upotrebi zimskih guma u planinskim regionima zemlje.
Zimski lanci ili zimske gume biće obavezni od 1. novembra 2021. godine u planinskim predelima, izveštava Francuska agencija za bezbednost puteva (Securite routiere).
Prefekti 48 departmana smeštenih u planinskim lancima (Alpi, Korzika, Centralni masiv, Masiv Jura, Pirineji, Masiv Vosges) sada će morati da sastave spisak opština u kojima će se novi zahtevi za opremom vozila primenjivati zimi, tj. u periodu od 1. novembra do 31. marta.
Rad na propisima traje više od pet godina, a naredba će stupiti na snagu sledeće godine. Do sada je bilo obavezno koristiti snežne lance na putevima u Francuskoj označenim putokazom i to samo kada su bili prekriveni snegom.
Novi propisi zahtevaće da laka komercijalna vozila, kao i kamioni bez prikolice ili poluprikolice, imaju 4 zimske gume (označene kao M + S / MS / M & S) ili da na dva pogonska točka ugrade lance za sneg, prenosi francuska prevoznička organizacija OTRE.
Pored toga, kamioni sa prikolicom ili poluprikolicom moraju imati lance za sneg koji im omogućavaju da se postave na najmanje dva pogonska točka – čak i ako imaju zimske gume.


trans.info
Image by Gerd Altmann from Pixabay