FORD-ovi pametni semafori pozelene za vozila hitne pomoći

Fordovi testovi su povezali tehnologiju semafora koja bi mogla da očisti put za vozila hitne pomoći, vatrogasna i policijska vozila, kao vozila sa prioritetom. Ovaj sistem bi takođe mogao da šalje informacije o vremenu za crvena i zelena svetla drugim vozilima kako bi poboljšao protok saobraćaja za sve učesnike u saobraćaju.

U vanrednim situacijama, svi faktori koji mogu da uspore osobe koje prve treba da reaguju, utiču na to koliko brzo one mogu da stignu na mesto događaja – a takva odlaganja mogu biti fatalna.

Ford je isprobao tehnologiju povezanih semafora koja bi mogla automatski postati zelena kako bi ponudila jasnije rute za vozila hitne pomoći, vatrogasna i policijska vozila. Oni bi takođe mogli da pomognu u smanjenju rizika od nesreće koju izazivaju osobe koje prolaze kroz crveno svetlo.

Bilo da se radi o vatrogasnom vozilu koje žuri prema požaru ili hitnoj pomoći koja je na putu do nesreće, poslednja stvar koju neko želi je da ovi vozači budu „zaglavljeni“ među drugim vozilima i čekaju da se uključi zeleno svetlo na semaforu“, rekao je Martin Somer, inženjer istraživanja, Automated Driving Europe, Ford of Europe.

Zagušenje bi se takođe moglo smanjiti tako što bi semafori slali crveno-zelene informacije o vremenu do vozila koja se približavaju.

Testiranje je bilo deo šireg projekta koji je uključivao testiranje automatizovanih i povezanih vozila i umrežene infrastrukture na autoputu, u urbanim i ruralnim područjima. Ovo istraživanje ilustruje Fordovu posvećenost korišćenju povezivanja i inovacija za poboljšanje iskustva u vožnji.

Kako ovaj sistem radi?

Da bi testirao tehnologiju, Ford je koristio put sa osam uzastopnih semafora u Ahenu u Nemačkoj i dva dela sa tri uzastopna semafora odmah izvan grada, a koje su postavili partneri u projektu.

Testno vozilo Ford Kuga Plug-In Hibrid, opremljeno jedinicama u vozilu (za komunikaciju sa infrastrukturom) i hardverom za brzu kontrolu prototipa (za pokretanje prototipa softvera u vozilu), delovalo je kao ambulantno i putničko vozilo za različite testne scenarije.

Za testiranje situacije reagovanja u vanrednim situacijama, test vozilo je signaliziralo semaforima da upali zeleno svetlo. Kada je vozilo prošlo kroz raskrsnicu, semafori su se vratili u uobičajeni rad.

Za testiranje svakodnevnih situacija u vožnji, testno vozilo je dobilo informacije o vremenu kada su semafori uključili crveno u zeleno i zeleno u crveno. Fordova tehnologija Adaptive Cruise Control je zatim prilagodila brzinu vozila kako bi se osiguralo da veći deo saobraćaja naiđe na zeleno svetlo.

Kada je svetlo na semaforu bilo crveno, brzina vozila je smanjena dosta ispred raskrsnice, kako bi se vreme približavanja vozila do semafora prilagodilo do trenutka kada se upali zeleno, na primer sa 50 km/h na 30 km/h.

Za vozila koja naiđu na crveno svetlo, tehnologija bi i dalje mogla da pomogne da se minimizira oštro kočenje i vreme provedeno u mirovanju. Vozilo je primilo informacije o semaforu dosta ispred raskrsnice i ranije je usporilo, što je pomoglo da se smanji gužva.

Komunikaciju između vozila i semafora omogućava tehnologija C-V2X (Cellular Vehicle-to-Everithing), objedinjena platforma koja povezuje vozila sa infrastrukturom pored puta, drugim vozilima i drugim učesnicima u saobraćaju.

Razmena podataka između automobila, vozila hitne pomoći i semafora u realnom vremenu korišćenjem najnovije tehnologije mobilnih telefona čini drumski saobraćaj bezbednijim i efikasnijim“, rekao je Michael Reinartz, direktor potrošačke usluge i inovacije u Vodafonu u Nemačkoj. „Inteligentna kontrola semafora pomaže u spasavanju života kada je svaka sekunda važna, a takođe smanjuje nepotrebno vreme čekanja i emisiju CO2.

Fordovi inženjeri su testirali ovaj sistem kao deo projekta Koridora za novu mobilnost Ahen-Dizeldorf (ACCorD), finansiranog od strane nemačkog saveznog ministarstva za digitalne i transportne tehnologije i podržanog od strane RWTH Univerziteta u Ahenu, Vodafone, Straßen.NRW (uprava za puteve za Severnu Rajnu Vestfalija) i grad Ahen. Projekat je trajao od januara 2020. do marta ove godine.

*izvor: media.ford.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...