Evropski parlament usvaja Uredbu o infrastrukturi za Alternativna Goriva

Uredba o Infrastrukturi za Alternativna Goriva (UIAG) utvrđuje minimalne obavezne nacionalne ciljeve za implementaciju infrastrukture za alternativna goriva u Evropskoj uniji.

U nameri da postigne klimatsku neutralnost u Evropskoj uniji (EU), Evropski Parlament je nedavno odobrio UIAG, postavljajući obavezne minimalne nacionalne ciljeve za primenu infrastrukture za punjenje alternativnih goriva.

Ova uredba ima za cilj stvaranje mreže stanica za punjenje automobila na svakih 60 km (37 milja) i stanica za punjenje vodonikom na svakih 100 km (62 milje). Tom merom, koja je deo skupštinske kampanje “Uspešniji za 55% do 2030. godine”, planira se smanjenje emisija gasova staklene bašte za najmanje 55% do 2030. godine u poređenju sa nivoima iz 1990. godine. Zemlje članice EU moraju da podnesu svoj plan za ispunjavanje infrastrukturnih ciljeva do 2024. godine. Takođe moraju da razmotre pojednostavljenje sistema naplate, čineći ih dostupnim svim brendovima i olakšavaju plaćanja, uključujući cene po kWh ili kg.

Neki od ciljeva koje je postavio UIAG uzimaju u obzir sledeće rokove:

Do kraja 2025. pokrivenost mreže teških vozila trebalo bi da bude slična putničkim automobilima, odnosno najmanje jedna stanica za punjenje na svakih 60 km, samo na glavnim putevima TEN-T mreže. Do 31. decembra 2025. godine, svaka grupa za punjenje mora da nudi snagu od najmanje 1.400 kW i da uključuje najmanje jednu stanicu za punjenje pojedinačnog kapaciteta od najmanje 350 kW.

Do 2027, Evropska unija namerava da napravi pristupnu tačku za informacije o dostupnosti mreže, vremenu čekanja i cenama.

Do kraja 2030, svaka grupa za punjenje koja se postavlja mora imati raspoloživu snagu od najmanje 600 kW i uključivati najmanje dve stanice sa pojedinačnim kapacitetom od najmanje 150 kW. Pored toga, pre 31. decembra 2030. godine, svaka zemlja EU mora imati najmanje jednu javno dostupnu stanicu za dopunu vodonika u svakom urbanom čvoru. Što se tiče teških vozila, propis proširuje ciljeve i navodi da do 2030. godine, svaka grupa za punjenje mora da nudi dostupnu snagu od najmanje 3.500 kW i da ima dve stanice od najmanje 350 kW.

Odobrenje UIAG-a dolazi kao odgovor na povećano usvajanje EV, što zahteva značajan razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila u Evropi. To je takođe jedinstvena prilika da se izgradi ekosistem EV svetske klase koji bi mogao da stvori nova radna mesta, smanji zagađenje vazduha i ubrza neutralisanje ugljen-dioksida do 2050. godine.

*izvor: frotcom.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...