Evropski parlament odobrio je reformu vozačkih dozvola koja omogućava 18-godišnjacima da voze kamione

Da bi se poboljšala bezbednost na putevima i uhvatio u koštac sa nedostatkom profesionalnih vozača, Evropski parlament je odobrio ažuriranja pravila EU o vozačkim dozvolama.

Reforme posebno uključuju odredbe koje omogućavaju 18-godišnjacima da dobiju vozačke dozvole za kamione.

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su ažuriranja pravila EU o vozačkim dozvolama kako bi se poboljšala bezbednost na putevima širom kontinenta. Promene obuhvataju niz mera, uključujući uvođenje mobilnih dozvola, samoprocenu sposobnosti za vožnju, povećanu svest o bezbednosti pešaka i značajnu odredbu koja omogućava 18-godišnjacima da dobiju dozvolu za kamion.

Odluka da se 18-godišnjacima dozvoli da voze kamione značajan je napredak u rešavanju hroničnog nedostatka profesionalnih vozača u EU. Prema revidiranim pravilima, mladi vozači će moći da dobiju dozvolu za upravljanje teretnim vozilima, pod uslovom da poseduju sertifikat o stručnoj osposobljenosti.

Plenarna sednica je podržala značajnu reformu za sektor transporta, podržavajući primenu šeme vožnje u pratnji EU. Ova šema omogućava 17-godišnjim vozačima kamiona (kategorije C i C1) da steknu praktično iskustvo vožnje i upoznaju se sa profesijom pod nadzorom iskusnog vozača.

Reforme vozačkih dozvola takođe uključuju nekoliko drugih mera za poboljšanje bezbednosti na putevima. Ovo uključuje odredbe za nove vozače da završe probni period tokom kojeg će biti podvrgnuti određenim ograničenjima, kao što su strožija ograničenja alkohola i kazne za nebezbednu vožnju.

Amandmani takođe naglašavaju važnost bolje pripreme vozača za stvarne situacije i podizanja svesti o rizicima, posebno za ugrožene učesnike u saobraćaju. To uključuje mere o vožnji u nepovoljnim vremenskim uslovima, bezbedno korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje, mrtve uglove i značaj sistema za pomoć vozaču.

Revizije se takođe zalažu za samoprocenu sposobnosti za vožnju tokom izdavanja i obnove dozvole, pri čemu je državama članicama EU dato diskreciono pravo da utvrde potrebu za dodatnim lekarskim pregledima. Štaviše, podstiču se napori da se poveća svest javnosti o fizičkim i mentalnim faktorima koji utiču na bezbednost vožnje.

U međuvremenu, Međunarodna unija drumskog transporta (IRU) pozdravila je podršku Parlamenta reformama, posebno inicijativama koje imaju za cilj privlačenje mladih vozača u profesiju i olakšavanje integracije vozača iz trećih zemalja u fond talenata EU.

„Evropski parlament je danas preduzeo veliki korak ka eliminisanju ključnih barijera koje sprečavaju mlade građane EU da se pridruže profesiji, a vozače iz trećih zemalja da dopune lokalni fond. Industriji drumskog saobraćaja EU potrebni su i lokalni vozači i stručnjaci iz trećih zemalja da bi prevazišli hronični nedostatak vozača. Već nam nedostaje preko 500.000 profesionalnih vozača“, rekao je direktor za zastupanje IRU EU Raluca ​​Marian.

Raluka Marian je takođe naglasio važnost termina „sa pratnjom“, napominjući da ovaj pristup 17-godišnjacima omogućava produženu obuku na poslu, premošćujući jaz između škole i praktičnog iskustva.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...