Evropska komisija predlaže veću dužinu utovarenog kamiona za logistiku vozila

Evropska komisija je dala predlog da se produži dužina utovarenih kamiona koji se koriste u logistici gotovih vozila, što bi omogućilo logističkim firmama da efikasnije premeštaju vozila širom kontinenta.

Udruženje evropske logistike vozila (ECG) već više od dve decenije lobira za promenu, kako bi se uskladili mnogi postojeći nacionalni zakoni koji se odnose na prevoznike automobila u Evropi. Trenutno, na nivou EU, kamioni koji prevoze vozila mogu da se kreću preko granica kao međunarodni saobraćaj sa maksimalnom dužinom utovara od 18,75m. U mnogim evropskim zemljama, kamioni mogu da putuju nacionalno sa većom maksimalnom dužinom, međutim, ako prelaze granice, to ne mogu da iskoriste jer zakon EU trenutno ni na koji način ne prepoznaje autoprevoznike, tako da je standardna dužina kamiona bez obzira da li je utovaren ili istovareno od 18,75m primenjuje se. ECG je saopštio da su mnoge zemlje članice nametnule ograničenje od 18,75 miliona na svojim granicama kako bi ostvarile prihod kroz novčane kazne, što je izazvalo dodatne probleme za prevoznike vozila u vreme ograničenog kapaciteta i visokih troškova.

Ako se postigne saglasnost, predlog bi omogućio kamionima za logistiku vozila da putuju i na nacionalnom i međunarodnom kontinentu sa dužinom utovara od najmanje 20,75 m, što bi značilo manje kamiona na putevima jer bi svaki mogao da nosi više vozila. Predložene izmene bi omogućile da prepust na prednjem delu kamiona štrči najviše do 0,5 m, a do 1,5 m pozadi, pod uslovom da ukupna dužina ne prelazi 20,75 m. ECG tvrdi da, generalno, autotransporteri sa utovarenom dužinom od 20,75m mogu da prevezu u proseku devet vozila, dok oni dužine 18,75m mogu da prevezu u proseku sedam, mada to varira u zavisnosti od modela vozila koji se prevozi.

Neto ušteda troškova za operatere kao rezultat ovoga procenjuje se na 45 milijardi evra (50 milijardi dolara) između 2025. i 2050. godine, prema dokumentu predloga.

U predlogu je stajalo: „Različita nacionalna pravila o nadvišenju tereta na nosačima vozila izazivaju narušavanje konkurencije i značajno ograničavaju njihov potencijal da poboljšaju operativnu efikasnost i energetske performanse u međunarodnom saobraćaju. Zbog toga je neophodno uskladiti pravila o nadvišenju tereta nosača vozila sa otvorenim karoserijama, kako bi se osiguralo da ovi ciljevi budu na odgovarajući način ispunjeni.”

Mike Sturgeon, izvršni direktor, ECG, rekao je za Automotive Logistics: „Tajming je savršen, jer su se krajem prošle godine Italijani pozabavili pitanjem graničnog prelaza i počeli da kažnjavaju kamione koji prave međunarodne pokrete koji prelaze kroz Italiju kao deo njihovo putovanje.” On je rekao da Italija pored novčanih kazni zaplenjuje i kamione koji su prešli granicu duži od 18,75 m. „Ne možete ih zaista kritikovati zbog toga, jer oni ispravno primenjuju postojeći zakon“, rekao je on. “U tome je problem. Oni ne greše u onome što rade, što je neverovatno frustrirajuće.”

Sturgeon je rekao da će industrija biti “masovno pogođena”, ako se ovaj predlog ne razmatra. Rekao je: „Prosečan faktor opterećenja od osam automobila u međunarodnom pokretu mogao bi da se smanji na šest, što je u procentima ogromno. Za svaka tri kamiona, trebalo bi vam četiri, da biste premestili isti broj automobila sa posledičnim povećanjem cene. Dakle, sada je zaista važno da ovo unesemo u zakon EU.

U dokumentu za lobiranje, ECG je rekao: „Stavljanjem tačaka na šarenilo natovarene dužine, EU bi ublažila veliku pravnu nesigurnost koja može naneti štetu i životnoj sredini i sektoru logistike. Dodaje se da bi povećanjem dužine tereta na ovim kamionima na 20,75 metara, emisija ugljenika po utovarenom kamionu mogla biti smanjena do 19,5%. Ukupno, predlogom se očekuje da će promene smanjiti emisiju C02 za 27,8 miliona tona između 2025. i 2050. godine.

ECG je saopštio da će predlog smanjiti troškove optimizacijom tereta, obezbediti pravnu sigurnost za operatere kamiona i pomoći industriji da se nosi sa problemima kapaciteta i nedostatkom vozača u FVL sektoru, jer bi obuka bila jednostavnija sa kontinentalnim skupom standardnih pravila. Činjenica da je ovo već predlog je pozitivna. To je dobra vest za sve jer smanjuje troškove, smanjuje emisije, smanjuje broj kamiona na putu. Dakle, to je dobro za OEM proizvođače, za kupce i za prevoznike.

Sada će o predlogu morati da pregovaraju Evropski parlament i Evropski savet. ECG se nada da će predlog biti usaglašen do sledeće godine, uoči izbora za Evropski parlament koji bi trebalo da se održe od 6. do 9. juna. „Prilično je zabrinjavajuće što se iduće godine spremaju evropski izbori, a ako to ne završimo do tada, nažalost imaćemo mnogo više meseci čekanja nego što želimo“, rekao je on. “Ali nadajmo se da ćemo to do tada proći.”

Što se tiče vremenskog okvira za implementaciju, svaka država članica bi imala dve godine da uvede direktivu u nacionalni zakon ako bude usvojena. Ali onog trenutka kada se direktiva objavi, ona bi odmah postala zakon EU i stoga bi omogućila utovar kamiona do 20,75 metara na međunarodnim granicama, bez obzira na to koliko brzo svaka država članica implementira direktivu. I još bolje, iako je to već predlog, možemo da tražimo od [EU] da nas podrži u traženju od Italijana da ne kažnjavaju ljude, jer se očekuje da to stupi na snagu.

Sada će ECG nastaviti svoj lobistički rad kako bi pomogao da države članice postignu konsenzus. „Računaćemo ne samo na naše članove, već i na proizvođače vozila da podrže lobiranje na nacionalnom nivou“, rekla je Sturgeon. „Već smo uključili Reno u lobiranje kod francuske vlade. U bilo kojoj zemlji koja ima proizvodnju vozila, mi ćemo otići do dotičnog proizvođača i zatražiti njihovu podršku.“

Sturgeon je rekao da će se ECG nadovezati na prethodni pokušaj da se predlog prođe kroz Evropski parlament. „Parlament je već 2015. glasao za usaglašavanje učitane dužine i na to ćemo ih podsetiti, pa se nadamo da će ovoga puta to biti samo formalnost“.

„Mobilisaćemo sve koje možemo. Tokom narednih meseci razgovaraćemo sa parlamentom, razgovaraćemo sa stalnim predstavništvima različitih država članica u Briselu, a gde je to prikladno i moguće, otići ćemo i razgovarati sa njihovim ministarstvima saobraćaja u njihovoj kući zemlje. Ima mnogo posla, to je priroda igre, ali nismo mogli bolje da počnemo.“

ECG je takođe najavio objavljivanje prve usaglašene metodologije za obračun emisija iz ro-ro operacija ove nedelje. Projekat je pokrenuo ECG u februaru u partnerstvu sa Smart Freight Centrom, a članovi ECG-a su dali svoj doprinos. Metodologija će omogućiti brodskim linijama da imaju referentne smernice koje će podržati njih i proizvođače automobila na njihovom putu dekarbonizacije, prema ECG-u.

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...