EU odobrila rumunsku šemu od 60,7 miliona evra kao podršku sektoru drumskog saobraćaja

Evropska komisija odobrila je rumunsku šemu od 60,7 miliona evra za podršku transportnim i autobuskim kompanijama u kontekstu rusko-ukrajinskog rata. Svrha šeme je da pruži podršku likvidnosti kompanijama koje su pogođene poskupljenjem goriva izazvanim sadašnjom krizom i sankcijama, uz obezbeđivanje nesmetanog kretanja robe i ljudi drumom.

Mera će biti otvorena za kompanije svih veličina koje se bave drumskim prevozom robe i lica sa važećom licencom zajednice koja su pogođena aktuelnom krizom.

 „Sa ovom šemom od 60,7 miliona evra, Rumunija će podržati sektor drumskog saobraćaja koji je ozbiljno pogođen povećanjem cena goriva izazvanim aktuelnom geopolitičkom krizom i sankcijama koje su povezane jedna sa drugim“, rekla je izvršna potpredsednica Margrethe Vestager, zadužena za politiku konkurencije.

U okviru šeme, korisnici će imati pravo na ograničene iznose pomoći u obliku direktnih grantova.

„Nastavljamo blisko sarađivati sa državama članicama kako bismo osigurali da nacionalne mere podrške mogu biti uvedene na blagovremen, koordinisan i efikasan način, istovremeno štiteći jednake uslove na jedinstvenom tržištu“, dodala je Margrethe Vestager.

*izvor i foto: trans.info

Pročitajte i...