Ekološki, ali skupo. Koliko će kompanije morati da plate za Euro 7 standardne kamione?

Standardi emisije Euro 7 mogli bi dovesti do značajnog povećanja cena kamiona. Analitičari Međunarodnog saveta za čisti transport (ICCT) procenjuju da će ispunjavanje novih standarda značiti da će cene kamiona porasti u proseku za 1.500-4.700 evra.

Gornja cifra iznosi oko 2-6% vrednosti kamiona koji ispunjava Euro 6 standard.

Da bi ispunili nove zahteve, proizvođači će morati da primene niz skupih tehničkih rešenja. Prema izveštajima ICCT-a, kompanije koje proizvode kamione moraće da koriste brojne sisteme koji se trenutno koriste u putničkim automobilima, poput mekanih hibridnih sistema sa električnom instalacijom od 48 volti ili sistema koji deaktiviraju cilindre motora kada rade sa manjim opterećenjem.

Drugi primer može biti pitanje AdBlue post-ubrizgavanja, koja se može isporučiti u većim dozama ili nakon predgrevanja. To bi poboljšalo parametre emisije izduvnih gasova, što već generiše dodatne troškove. Isto se odnosi i na katalitičke pretvarače, koji će morati biti veći ili čak zagrevani.

Štaviše, novi zahtevi EU kažu da vozila ne samo da treba da budu zelenija, već i trajnija. Iako važeći propisi pretpostavljaju da bi 700.000 km vožnje trebalo da bude moguće bez potrebe za zamenom sistema za prečišćavanje izduvnih gasova, Euro 7 standard mogao bi povećati ovu granicu. Nova cifra mogla bi biti od 970.000 km do 1,3 miliona km (tj. Gotovo dvostruko veća!).

Sve ovo znači veće troškove za proizvođače i, shodno tome, imaće uticaj na konačnu cenu samih kamiona.

Pored gore pomenute potrebe za ispunjavanjem novih standarda, na konačnu cenu vozila uticaće i troškovi povećanja trajnosti opreme. Ovde možemo razgovarati o dodatnih 700-1000 € po vozilu. Ukupno, novi ekološki kamioni mogli bi biti za čak 5.700 EUR skuplji od njihovih kolega iz Euro 6.

*izvor: trans.info; foto: unsplash.com

Pročitajte i...

One Thought to “Ekološki, ali skupo. Koliko će kompanije morati da plate za Euro 7 standardne kamione?”

  1. […] Da bi ispunili nove zahtjeve, proizvođači će morati da primene niz skupih tehničkih rješenja. Moraće da koriste brojne sisteme koji se trenutno koriste u putničkim automobilima, poput mekanih hibridnih sistema sa električnom instalacijom do 48 volti ili sistema koji deaktiviraju cilindre motora kada rade sa manjim opterećenjem.Drugi primjer može biti pitanje AdBlue post-ubrizgavanja, koja se može isporučiti u većim dozama ili nakon predgrijevanja.Sve ovo znači veće troškove za proizvođače i, shodno tome, imaće uticaj na konačnu cijenu samih kamiona.Više informacija pročitajte na: https://alogistics.rs/ […]

Comments are closed.